Under 2013 så fick jag testa skånsk Äppelbrandy i två olika versioner, den ena lagrad 1 år och den andra 2 år på ekfat. Nu har jag äntligen fått tillfället att följa upp hur det gick sedan. För ett tag sedan träffade jag Jan Rothman har hand om Äppelbrandyn och dess tillverkning. Du kan läsa mer om hur Äppelbrandyn tillverkas och Skånska Spritfabriken på länken här: Skånsk Äppelbrandy från XO Wines & Spirits

imageI glaset har jag Äppelbrandy First Batch, samma som jag tidigare testat med skillnaden att denna lagrats längre. Hela 3,5 år på franska ekfat och rödvinsfat. Alkoholhalten har därför också halkat ner till 40,7 %.

Doft: Mycket tydlig doft av mustiga röda äpplen är det första jag känner men det dyker upp kaneltoner och andra kryddor. Nejlika blandas med rödvindruvor, fläder och friska vanilj- och ektoner. Det finns en välutvecklad ciderton nästan som om när man doftar på en kolsyrad äppelcider. I bakgrunden finns hela tiden äppelmustkänslan tillsammans med choklad och tobak. 

Smak: En mjuk honungskänsla sprider sig på tungan med peppriga toner och äppelmust. Toner av paranötter och valnötter dyker upp tillsammans med rostad ek och mörk kolafudge. I bakgrunden finns det förnimmelser av vaniljchoklad, toner av fläderblommor, övermogna krusbär och lavendel.  

Finish: Ett pepprigt avslut som bjuder på mörk choklad, kolad ek, valnötter i kombination med äppelmos och fläderblommor. 

Sammanfattning: Jag tycker definitivt att lagringstid har förbättrat Äppelbrandyn. Känslan är mycket djupare, mer mogen och harmonisk. Samtidigt som ekfatskaraktären blir mer tydlig så integreras den bra tillsammans med smakkärnan, äppeltonerna. Det jag tycker sticker ut är just äppeltonerna som hela tiden sitter väldigt tydligt och balanseras riktigt bra i kombination med övriga dofter och smaker. Frågan är hur ytterligare lagringstid påverkar just den tydliga friska äppeltonen? Jag känner att fatkaraktären blir tydligare, vilket jag personligen tycker är en fördel, men äppeltonerna sitter fortfarande. Det ska spännande att se utvecklingen om ytterligare något år! Tills dess ska jag definitivt köpa mig en flaska till.

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram