För ett par veckor sedan gick En Öl och Whiskymässa av stapeln här i Göteborg. Jag och min trogna vän och gästbloggare Martin ”Tusse” Andreasson var naturligtvis där och kollade läget. En av många montrar vi fastnade vid var XO Wines & Spirits monter där vi bjöds på något vi aldrig tidigare provat. Det handlade om äppelbrandy från Skåne som vi blev mycket imponerade av och vi tyckte det smakade riktigt gott. Jag har nu fått hem lite prover för att vi ska kunna göra en liten djupdykning i detta destillat.

Såhär presenterar XO Wines & Spirits sig själva på deras hemsida:  

”XO Wines & Spirits är ett familjeföretag med en bakgrund inom vinbranschen och Moët Hennessey. Idag finns vi i Skåne, utanför Lund där vi inom kort kommer att bygga upp en spritfabrik och ett besökscentrum med utrymme för provsmakning, restaurang och konferens.

Vi har sedan 2009 tillverkat äppelbrandy av enbart skånska äpplen. Under 2012 har även Pommeau och Whiskey lagts till. Vår målsättning är att med skånska äpplen och en beprövad metod från Frankrike vidareutveckla så bra svenska produkter som möjligt. Vi har provat ett flertal olika framställningsmetoder och äppelsorter för att komma fram till de recept vi idag använder.

Våra produkter är genuina, hantverksmässigt tillverkade spritdrycker.”

Denna skånska äppelbrandy kan naturligtvis liknas mycket med Calvados. Tillverkningsprocessen är likadan men eftersom den inte tillverkas i området Calvados i Frankrike så heter drycken inte Calvados. Man använder sig av svenska äpplesorter som Ingrid-Marie, Cox Orange, Discovery, Aroma, Rubinola, Kim, Frida, Elise. Samtliga kommer från skånska äppelgårdar. Äpplena pressas till cider för att sedan destilleras. Det destillat som då kommer ut ur pannorna lägger man sedan på ekfat för lagring. Varje äppelskörd är naturligtvis unik och ger en unik smak liksom även varje ekfat.  Därför lägger de ner mycket tid åt att blanda från olika fat och batcher för att få fram precis den speciella smaken som just dom är ute efter.

I första glaset idag har jag Skånsk Äppelbrandy Original som är tillverkad på 100 % svenska äpplen. Den har lagrats 1 år på franska ekfat och har en alkoholhalt på 43 %.

Doft:
Mycket tydliga röda äpplen och koncentrerad äpplejuice med vintoner. En härlig jäst fruktkompott där det även finns förnimmelser av plommon, ananas och kiwi. Vanilinsocker framträder mot slutet tillsammans med träkoda, ciderkolsyra och kryddig pajdeg.


Smak:
Det finns mer kryddiga toner i smaken som nejlika och kanelträ tillsammans med äpplemos och beska mandlar. I bakgrunden finns vaniljsås och tobakshintar.


Finish:
I avslutet ryter det till lite med röda chiliäpplen som övergår i chokladkanel och färskt ljust trä.

I andra glaset idag har jag Skånsk Äppelbrandy First Batch som också är tillverkad på 100 % svenska äpplen. Denna har dock lagrats 1 år längre på franska ekfat, alltså hela 2 år, och har en alkoholhalt på 43 %.

Doft:
Dova röda äpplen, typ äpplemust, inleder . Känner en härlig välbalans med lite ciderton, fläder och plommon, det blir nästa lite konjakslikt. I bakgrunden känns hintar av tobak, vaniljträ och rosenblad.


Smak:
En len ungt honungsträ och äppleträ med ekfatskrydda är det första som dyker upp. Mycket trä men god trä! Kryddiga toner av aprikos, nejlika och kanel följs av en känsla av att dricka Strongbow, den lite torrare engelska cidern.  


Finish:
Mandelchokladstoner och äpplemos som mynnar ut i härligt träiga kryddiga toner och fänkål.

Sammanfattning: Både jag och Tusse är rörande överens om att det extra året som First Batch fått på fat gjorde susen. Den smakar mycket likt en calvados och har en riktigt skön komplexitet med en fin balans i både smak och doft. Original, med endast 1 år på fat, tycker vi smakar mer åt nydestillathållet. Vilket inte är så konstigt då den faktiskt bara har ett år på fat. Båda utgåvorna visar prov på mycket god potential och det kommer definitivt vara något att räkna med i framtiden. Det är absolut värt att hålla kolla på vad som händer hos XO Wines & Spirits, så håll utkik!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram