För ett tag sedan provade jag och Tusse skånsk äppelbrandy här på bloggen som imponerade stort på oss. De sampleflaskorna jag fick från XO Wines & Spirits avnjöts och tog slut väldigt fort. Nu är det så lyckligt att jag tog mig en titt i samplesskåpet och där hittade jag en liten flaska Pommeau som jag sparade för senare analys. Därför tar jag nu tillfället i akt att dricka skånsk Pommeau.

Vill du läsa mer om XO Wines & Spirits och vad vi tyckte om deras Äppelbrandy så kan du klicka på länken här: Skånsk Äppelbrandy

Pommeau är en blandning av äppelbrandy och ojäst äppelmust som får gifta ihop sig på ekfat. Där skaffar den sig karaktär och ut kommer en bärnstensfärgad äppeldryck. Blendern av denna skånska pommeau heter Kim Paulin och hon har döpt den till Pommes de Feliz. Hon tycker det är en bra partydryck som man kan bjuda på vid olika sammankomster t ex då väninnorna sammanstrålar på middag.

Just denna batch heter Hector och har en alkoholhalt på 20 %. Den är gjord på 100 % skånska äpplen och har legat cirka ett år på franska fat.

Doft: Först sprider sig en mörkt mustig och söt äppledoft och på snudd till en kaneldoft. Får ofrivilligt lite känsla av jul. När näsan är vid glaset känns doften fräschare och lättare men fortfarande finns en mustig doft av äpple och då tänker jag mest röda äpplen. Här finns också äpplemos, plommon, cider, vanilj, honung och en aning kryddighet.

Smak: Wow, det här hade jag verkligen inte väntat mig. Jag möts av en explosiv sötma av äpplekarameller, tobaksträ, kanelstång och en touch av nejlika. Ganska snabbt klingar det av och kvar ringlar en äpplemoshonungssötma med vintoner, vaniljglass och ljust trä genom munnen.

Finish: Avslutet består av ihållande toner av äpplemos, tobak, ljus choklad och vaniljsås. Smaken ligger kvar väldigt länge och efter ett tag är det bara smak av rött äppleskal kvar.

Sammanfattning: Det känns inte riktigt som en dryck som man sitter och analyserar så här men jag tycker verkligen att denna är perfekt till desserter eller som partydryck , som nämndes innan. Den har den goda och komplexa smaken av äppelbrandyn men är inte lika stark, vilket gör att man följaktligen inte blir ”kalas”, utan att den blir för vattnig eller för söt. Smaken är snarare skönt torr och aromatisk nästan lite kryddig. Det känns som ekfaten fått göra sitt och satt en riktigt trevlig karaktär på denna pommeau. Men med tanke på styrkan i förhållande till hur god den är tycker jag du ska vara försiktig. Visst är den söt men absolut inte sliskig så på ett party kan det definitivt slinka ner ett eller flera glas obemärkt. Återigen blir jag imponerad och det ska sannerligen bli intressant att se vad ytterligare utveckling gör för dessa drycker!  

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram