I min städiga jakt på nya smak- och doftupplevelser spontantköpte jag i förra veckan en flaska engelsk äppelbrandy. Det är The Scotch Malt Whisky Society (SMWS) som buteljerat den. Det gjordes redan 2006 och buteljerna lades sedan i arkivet för framtida släpp. Två år senare skedde en förändring i administrationen och förvaltningen av SMWS:s fatlager på huvudkontoret i Skottland i samband med avgången av den dåvarande chefen. Detta gjorde i sin tur att bland annat denna buteljering föll i glömska i arkivet. Nyligen hittades dessa flaskor som, eftersom det var en brandy, skickades till testpanelen för noggrann utvärdering. Det man kom fram till var att den genast skulle buteljeras om med SMWS:s nya etiketter och göras tillgänglig för medlemmarna.

C4 summer graden parties2 Jag har alltså ett äppeldestillat i glaset idag från Somerset i England. Denna engelska äppelbrandy är lagrad 10 år på ett refill ex-sherryfat. Den är buteljerad på 420 flaskor med en alkoholhalt på 46,4 %.

Doft:
Kolakarameller och en touch av karamelliserat socker inleder och följs av plommon, aprikoser och övermogna röda äpplen. Det finns lätta hintar sherryträ, vanilj, fläder, tobak och russin men äppelciderkaraktären blir mer och mer tydlig med tiden.

Smak:
Gröna äpplen med mjuk kola är det första jag kommer att tänka på. Den känns sirapslik och smakar lite som träkoda med hintar av nejlika, kanel och peppar. Lätta gummitoner, lakrits och brända nötter kommer fram tillsammans med stekta äpplen och mer kanel.

Finish:
Frisk mintsirapschoklad med russin och kanderade äpplen som avslutas med en pepprig vaniljsötma.

Sammanfattning:
Wow! Det här köpet ångrar jag inte en sekund. Brandyn är otroligt smakfull och har en skön komplex aura genom hela upplevelsen. Den har en välbalanserad sötma som integreras väldigt bra med den robusta ekfatskaraktären som sherryfatet har bidragit till. Med vatten frambringas kola och en sötare ton som är riktigt trevlig. Visst är det whisky som jag alltid valt i första hand men på senare tid har jag märkt att jag ibland svävar ut och blir sugen på något annat. Om det nu är engelsk eller kanske skånsk brandy, rom eller armagnac beror ju givetvis på tillfället men i min bok är inte whisky lika självklart förstaval längre. Whiskyn kommer förmodligen alltid vinna i långa loppet men det är en skön variation med något annat ibland.

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram