Idag spelar Iron Maiden på Malmö Stadion. Jag kommer tyvärr inte ha privilegiet att få vara där och inte heller när de spelar i Stockholm. Däremot hade jag igår ett annat privilegium, att få testa deras Iron Maiden Trooper.

Bruce Dickinson, sångaren i bandet, som är en riktig ale-fantast och historieentusiast hade en stor roll i framtagandet av ölen som innebar många resor till Robinsons bryggeri i Stockport. Det var inte så att bandet bara satte på en etikett med deras namn på vilken öl som helst. Först fick de frågan om de ville göra ett eget vin, eftersom Motörheads blev så framgångsrikt. Grabbarna i Maiden tyckte dock att det redan var gjort och att de inte var så intresserade av vin. Öl däremot hade passat bättre.

De var verkligen noga med att plugga på framställningsprocessen och byggandets konst innan de gav sig in i leken för de ville, som sagt, inte sätta sin etikett på vilken öl som helst. Det kollades runt på många olika bryggerier och Bruce fastnade till slut hos Robinsons Bryggeri. Bryggeriet var inte själva helt sålda på idén så bandet och bryggeripersonalen träffades för en blind ölprovning med ungefär 10 olika sorter. Det var första gången på över 30 år som Bruce varit tvungen att gör en audition för någon. De briljerade med sin ölkunskap och det slutade med ett givet samarbete.

Bryggeriet har en lång historia bakom sig som stäcker sig från 1838 till idag. Det är ett av Storbritanniens största familjebryggerier som har närmare 340 pubar under dess vingar. Pubarna fungerar som en förlängd arm från Robinsonfamiljen där alla deras kunder kan testa deras Ales.  

I år firar bryggeriet 175 år av bryggkultur och kompetens. Det har investerats en hel del på toppmodern teknik som gör att de ska kunna producera riktigt spännande ale framöver. David Bremner, bryggerichefen, säger att Iron Maidens Trooper är så populär att de varit tvungna att öka produktionen. De har aldrig behövt göra 3 batcher om dagen av någon öl innan.

Receptet kallar Bruce för ”our special secret-squirrel recipe for Trooper Ale.” Det är en blandning av humlesorterna Cascade, Bobec och Goldings. Den innehåller både malt och vete och har en alkoholhalt på 4,7 %. Då jag själv är långt ifrån någon expert på ämnet öl så hade jag min vän Fredrik Hallström på plats för att guida mig genom denna upplevelse.

Doft: Den börjar lite blommigt med viol och fläder och doftar gott. Det finns tydliga karamelltoner, citrus av den söta sorten och mycket råg- och malttoner.

Smak: Inte jättemycket smak men det finns en mild beska. Den är mycket lättdrucken och finns mycket rågbröd och frukt som syrliga apelsinskal. En skön karamell-knäckighet med mycket bra maltighet finns där hela tiden.  

Finish: Eftersmaken är väldigt kort med en tydlig ale-beska samt toner av rågbröd och citron.

Sammanfattning: Det är inte den bästa ölen han provat, enligt Hallström. Dock blev han väldigt positivt överraskad. Trooper Ale är väldigt lättdrucken och så ska den ju vara gjord. Det känns ändå som att det ligger lite arbete bakom och att det inte bara är vilket öl som helst. Den är relativt smakrik, men inte en smakbomb på något sätt, och det finns en komplexitet och ett djup men den känns inte jätteavancerad. Eftersmaken faller lite och försvinner väldigt fort men denna ale är utan tvekan väldigt trevlig och behaglig. En perfekt sällskapsöl när man sitter på balkongen en varm sommardag (och lyssnar på Iron Maiden, givetvis). Till och med jag som har lite svårt för öl i allmänhet kunde sitta och verkligen njuta av den.

Nu hoppas jag att alla som ska på konserten får en riktigt grym kväll! Rock on!  

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram