Snart är det midsommar och det brukar ofta betyda att man njuter av snaps till sill och kanske en punsch efter maten. Jag tänker idag fördjupa mig i just sådana destillat från Norrtelje Brenneri samt deras ganska korta historia.

Det var makarna Richard Jansson och Kristina Anerfält-Jansson som grundade bränneriet 2001. Bränneriet ligger i Lohärad, i hjärtat av Roslagen, en mil utanför Norrtälje. Platsen var ganska naturlig eftersom deras familj hade brukat på gården i fem generationer. Ladan som byggdes 1904 renoverades för att anpassa den till ett bränneri och även en restaurang och en konferenslokal. Ombyggnationen var klar 2002.

Norrtelje Brenneri tillverkar destillat av frukter och bär som äpplen, päron, rönnbär och havtorn. Mycket av detta odlas på gården och det som inte tas därifrån plockas från väl utvalda frukt- och bärproducenter. Många råvaror är ekologiska och, som sagt, lokalt producerade. Här produceras även ekologisk whisky med stor potential, som jag fick smaka på när jag besökte deras monter på Stockholm Beer and Whisky Festival förra året.

Det jag har i glaset idag är Roslags Punsch som är blandad på Roslagssnaps Plommon, finaste Batavia-arrak och honung. Den har en alkoholhalt på 21 %.

Doft:
Plommondoften är tydlig med blandade bär som krusbär, körsbär och kiwi. Lite lätt blommiga toner av fläderblommor och viol dyker upp tillsammans med vit choklad och gula äpplen. Hela upplevelsen inkapslas av en hinna av arrakshonung. Inte helt oväntat får det mig att tänka på arraksbollar och dammsugare, mums!


Smak:
Mycket söt och len arrakskick med sockervadd och kanderade mandlar och honung. Det kommer förnimmelser av frukter och blommor som jag inte kan sätta fingret på, förmodligen plommon och fläder? Honungen tar över lite men inte på ett dåligt sätt.


Finish:
Mot slutet ligger en hinna av kalas puffar och arrakshonung kvar som sakta avtar. Den hänger kvar förvånansvärt länge.

Som bonus har jag ytterligare ett glas som innehåller Roslags Snaps. En traditionell matsnaps med en alkoholhalt på 38 %.

Doft:
Väldigt tydliga drag av vinbär mer åt det svarta hållet och i form av kräm med mjölk till. Krusbärstoner med hintar av maskros och fläder.


Smak:
Först kommer det en söt vinbärskrämig smak som snabbt går över i mandelkubb och lite bittermandel. Senare kommer lite chilipeppar och återigen vinbär men nu i bärform och lätt omogna.


Finish:
Vinbärsblad med avbrutna kvistar som lämnar kvar en lätt besk träsmak.

Sammanfattning: Jag kan direkt säga att jag inte är en punschmänniska och därför har jag egentligen inte mycket att jämföra med. Dock tycker jag att Roslags Punsch är riktigt trevlig. Den blir ju aningen söt men det är väl själva tanken. Punschen känns välbalanserad, harmonisk och smakrik. Jag skulle absolut säga att den passar mycket bra till desserten och gillar du punsch så måste du testa Roslags Punsch. Jag kommer nog fortfarande att välja en whisky efter maten i de flesta fallen men det är ju bara jag.

Vad det gäller snapsen så var det en riktigt bra snaps som jag mycket väl hade kunnat tänka mig att ha med på midsommarbordet. Den var behaglig, rund, söt och hade en riktigt skön doft som påminde mycket om vinbärskräm. Klart värt ett köp om man inte gillar de traditionella snapsarna.

Vill även passa på att tacka min syster, Cecilia, för proverna och bilden.

Nu är det snart midsommar håll till godo.

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram