Den moderna romens historia kan dateras så långt bak som 1493, då Christopher Columbus tog med sig sockerrör från Kanarieöarna. Han introducerade dessa, under upptäcktsresan mot amerika, på ön Hispaniola i ögruppen Stora Antillerna i Västindien. Området visade sig passa perfekt för odling av sockerrör och det blev populärt snabbt genom hela den karibiska övärlden. Antal sockerplantage och fabriker ökade exponentiellt vilket också givetvis resulterade i en hel del melass. Man upptäckte att melass utblandad med vatten började jäsa i solen och på 1650-talet destillerades den första melassen till en spritdryck. Drycken kallades för Kill Devil eller rumbullion, av de engelska kolonierna, men förkortades senare till dagens Rum, som på svenska blir rom. En annan teori är att ordet kommer det latinska ordet för socker - saccharum. Drycken spreds sedan via handelsfartyg till Europa på 1800-talet och blev snabbt mycket populär. 

När rom framställs pressas sockerrör och man tar sedan tillvara på den söta växtsaften. När denna sedan kokas utkristalliseras rent socker. Den kvarvarande vätskan är trögflytande, innehåller upp till 50 % socker och kallas alltså melass, som då är restprodukten av sockertillverkningen. Melassen späds ut innan destillering och innehåller därför socker och vatten samt en del andra ämnen som ger romen dess karaktäristiska smak och doft. Man tillsätter egentligen bara jäst i melassen som sedan fermenteras och destilleras. Rom kan även framställas av sockerrörssaften. Det finns inget regelverk som reglerar tillverkningen av rom och inte heller någon gemensam klassifikation. Det är bara som som tillverkas i områden under fransk flagg som t.ex Martinuiqe och Guadeloupe som går under de franska lagarna när det gäller tillverkning.  

Ljus rom är oftast tillverkad i kolonnpanna och mörk rom destilleras i regel i potstills. Rom är mycket relaterat till Västindien och framförallt pirater men idag produceras rom över hela världen och har kommit att bli en finare spritdryck som även konnässörer dricker.  

Om spriten ska bli mörk rom lagras den på ekfat som vanligtvis kommer från bourbonindustrin men andra typer av fat används också, så som ex- cognac, vin-, -sherry eller whiskyfat. Då klimatet är väldigt varmt i Karibien så blir mognadsprocessen snabb därför lagras ofta ekfaten i källarutrymmen med mer kontrollerad temperatur och luftfuktighet. Som tidigare nämt så finns inget regelverk men i de flesta länder finns det krav på att romen ska lagras minst ett år på ekfat. 

En buteljering består oftast av flera olika ihopblandade fat enligt producentens recept och smakprofil. Det är sällan det buteljeras single cask-rom. Det är nu på senare år, när romen blivit populärare i finare kretsar, som det dykt upp mer och mer single cask-buteljeringar. 

 

Inlägg relaterat till Rom