Det var Tommy och Peter, på Svenska Eldvatten, som introducerade mig för Caroni. Rom tyckte jag redan då var intressant och ville veta mer om. Jag hade dock inte fördjupat mig något vidare tills de skulle släppa sin första buteljering med rom. Caroni, Islay-whiskyn inom romvärlden sas det. Det var med spänning som den buteljen analyserades från topp till tå. Det visade sig vara succé och har sedan dess testat en del olika buteljeringar av Caroni både här på bloggen och utanför.

Romen Caroni kommer från Trinidad och du kan läsa mer om historian bakom dropparna i glasen i min recension av Svenska Eldvattens Caroni 1997. Titta gärna in på övriga Caroni-recensioner också, Caroni Trinidad Rum x2 och The Rum Swedes Trinidad 1997.

Ikväll ger jag mig på två helt olika utgåvor av Caroni. Först ut är en rom som är destillerad 1974 och som fått ligga på fat i 34år innan den buteljerades på 1500 flaskor med en alkoholhalt på 46 %. Det är Bristol Spirits som buteljerat denna utgåva och de hävdar att denna buteljering av Caroni är en av de äldsta som någonsin buteljerats av rom från Trinidad.

”Drink deep for this is history and when these bottles have been enjoyed there will be no more”

Doft:
Det första som dyker upp är doften av russin med djup svart tjära och det bryts av med en skön doft av arraksboll. Vidare in känner jag distinkta toner av dieselgummi tillsammans med friska toner av bränd rosa sockervadd och dova hintar av motorolja. Det dyker även upp mer mjuka vaniljdrag, efter lite tid i glaset, och även citrusträ och en svag ton av rapsolja. Kryddigheten gör sig tydligt påmind i form av nejlika, kanel och vitpeppar.


Smak:
En frisk våg av saltlakrits blandas med en smak jag närmast kan relatera till en bilverkstad. Det är dieselgummi, mycket tobaksmak och bränt trä. Jag känner även en härlig bär- och fruktighet i form av svarta vinbär, plommon, dadlar och björnbär. I bakgrunden ligger det toner av brända träbitar indränkta i kåda.


Finish:
I eftersmaken finns den friska toner av vaniljkola och lätta hintar av mint som blandas med dieselgummi och arraksindränkta russin.


Sammanfattning:
Diesel-bilverkstads-motorolje-rom! Det här är verkligen en rom i en klass för sig. Visst låter det kanske inte alls så lockande men J**lar vad gött detta är. Det är en riktigt tung rom med en bra sötma som inte alls har de sötsliskiga egenskaperna man påträffar i den traditionella romen som de flesta känner till. Trots den låga alkoholhalten finns det en riktigt robust känsla med bra komplexitet. Smakerna och dofterna är väldigt väl integrerade och bjuder på ett bra djup. Det känns som en vällagrad och harmonisk skapelse som är något av de godaste jag smakat på vad det gäller rom.

Caroni Caroni 1Den andra utgåvan är The Rum Swedes Trinidad 1999 från Svenska Eldvatten. Den här romen destillerades i mars 1999 och fick sedan ligga på en bourbon barrel i mer än 13 år. I februari 2014 buteljerades romen på 249 flaskor i fatstyrka, 61 %.

Doft:
Friska toner av bittermandel och vaniljkola kittlar i näsan tillsammans med stor fruktighet. Det är plommon, apelsinpunsch, vinbär och björnbär. Tyngre toner av arraksrussin och svaga men distinkta toner av dieselgummi dyker upp och bryts av med en riktigt robust kryddighet. Chilikanel med nejlika och kardemumma blandas med upp toner av vaniljsås.

Smak:
Här eldas det på rejält med het chilichoklad, svartpepparsalami, lakritsrot och vaniljkola. Minttobak följs av lätta toner av dieselgummi och bränt trä. Jag känner rostade paranötter i kombination med besk träkåda och skönt fruktiga inslag av röda plommon, inlagda persikor och arraksindränkta russin.

Finish:
Eftersmaken är lite mer dov med toner av motorolja, övermogna björnbär, torkade aprikoser, vaniljtobak och gummi.

Sammanfattning:
I den här utgåvan är det väldigt mycket mer tryck. Den högre alkoholhalten hjälper förstås till med det. Det känns fortfarande som en riktigt bra rom som i jämförelse med 1974an är mycket fruktigare och bra mycket mer kaxigare. Smakerna och dofterna är välbalanserade och alkoholhalten tillåter ganska mycket experimenterande. Det finns ett stort djup med olika lager där man själv kan välja vilken nivå man vill lägga sig på. När jag kom ner mot 45-50 % kunde jag med mer rättvishet jämföra med 1974an. 1999an är bra mycket mer fruktig och frisk med fint integrerad sötma. Diesel-bilverkstads-motorolje-romen är inte riktigt lika tydlig men finns definitivt där. The Rum Swedes Trinidad 1999 finns fortfarande på Systembolaget för den som är nyfiken! Jag tycker den är riktigt bra men vågar du testa?

Imorgon kommer jag bege mig mot torvrökwhiskyns mecka, Islay! Jag kommer där ha mycket begränsad tillgång till dator men mer tillgång till god whisky och bra sällskap. FredagsWhisky kommer definitivt att inmundigas och på facebook och instagram kommer det att kontinuerligt att rapporteras men blogginlägg kommer att dröja tills nästa vecka. En sammanfattning av resan kommer!

Håll till godo!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram