Rom från Guyana har jag tidigare kommit i kontakt med genom Svenska Eldvattens rom-serie The Rum Swedes. I inlägget om *The Rum Swedes Guyana 2002* kan du läsa om den berömda träpannan från The Port Mourant Estate och i inlägget om *The Rum Swedes Guyana 2003* kan läsa mer om historian bakom romen från Guyana.


Dagens rom kommer också från en träpanna men denna gång från Enmore Estate. Det är en Coffeypanna, The Port Mourant-träpannan är pot stills, som är den sista i världen i sitt slag. Pannan är från originaldestilleriet vid Enmore Sugar Estate som grundades för ungefär 200 år sedan av Edward Henry Porter.

Romen är destillerad 14 oktober 1996 och har sedan fått ligga på fat i 14 år till januari 2011. Då buteljerades romen på 276 flaskor med en alkoholhalt på 47 %.

Doft: En arraksdoft träder upp ur glaset tillsammans med en lätt känsla av tjocka rep och havssalt. Senare dyker toner av kanel och tallbarr upp som går över i mucavadosocker, lakritsrot och mandel. Lätta saffranshintar med vaniljträ och fläder känner jag i bakgrunden

Smak:
Mjuka drag av sötma smeker munnen men plötsligt mörknar de och pepprig inslag gör sig påminda. Det är toner av motorolja, gummi och en lätt dieselton som dyker upp. I bakgrunden finns väldigt tydliga hintar av punsch, apelsin och kryddig nejlika.


Finish:
En söt eftersmak av vanilj och punschpraliner går över i torr kakao och gummi.


Sammanfattning:
Detta är ännu ett exempel på rom i min smak, där sötman inte tar överhanden. Det är en robust och annorlunda rom som många förmodligen inte alls skulle tycka om. Det är gummi- och dieseltonerna som gör den häftig, tycker jag. Visst finns där en väldigt trevlig sötma och fruktighet men kryddigheten är framträdande. Romen ger ett komplext intryck med en bra doft- och smakkombination där alla komponenter känns balanserade. Här kan även vatten göra underverk genom att runda av kanterna en aning och ta fram sötman. Gillar du den mer sötade romen är detta inget för dig men personligen är detta helt min typ av rom.

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram