Romens och sockerrörens historia i Panama startade med en spansk invandrare vid namn Don José Varela Blanco. 1908 byggde han San Isidro Sugar Mill, den första i Panama, väldigt nära den geografiska mittpunkten av landet i staden Pesé.

Panamas största producent och buteljerare av sockerrörssprit härstammar från samma år och samma person som nämd ovan, Don José Varela Blanco. Idag drivs företaget Destilería Don José och producerar just sprit på sockerrör.

Sockerrören, som kommer från de 1000 hektar av sockrörsfält runtom staden Pesé, pressas för att få fram juicen som sedan destilleras och buteljeras under olika märken. Det mesta buteljeras för den lokala marknaden eller som bulkexport. Sockerrörsmelass från andra sockerbruk i Panama köps in för att göra Abuelos olika lagrade utgåvor.

Dagens moderna destilleri är en stor anläggning där de produceras olika varianter av sockerörssprit till de olika varumärkena, Seco, Cortez, Rum Jumbie och Abuelo. Det tillverkas även vodka och gin där.
Sockerrören bränns inte före skördning då det kan skada kvaliteten juicen som pressas fram. Här skördas även allt för hand vilket skapar en hel del arbetstillfällen i landsbygdsområdet runt Pesé. Samtidigt driver företaget ett utbildningscentrum som del av sitt samhällsansvar.

Romen jag dricker idag destillerades i januari 2000 och sedan fått mogna på fat i 12 år. Romen buteljerades i maj 2012 på 248 flaskor med en alkoholhalt på 57,3 %.

Doft:
Känslan jag får är ganska inkapslad från början med frisk citrus, ananas och kokos. Senare kryper det fram toner av muskot, bränt socker och lätt touch av rök tillsammans med ek och rostade nötter.


Smak:
En frisk kokoston är det första som dyker upp och senare kommer det fram toner av råsocker, ljus sirap. Jag känner mycket sötma när sirapskänslan växer i munnen tillsammans med ananas och klementin. Lite kryddigare inslag av nejlika, kanel och svag saffran finns i bakgrunden.


Finish:
Ett relativt tjockt avslut med ljus sirap, rostad kokos och vaniljblommor.


Panama Rum 12yo Blackadder Raw Cask Rum2

Sammanfattning: Detta skulle jag säga är en sötare typ av rom som ändå har riktigt trevlig karaktär och framhävande kryddighet. Jag känner att den har väldigt sköna exotiska drag med kokos och ananas. Det är en välbalanserad smak- och doftpalett där vatten framhäver den tropiska sötman och visar att det finns ett djup i glaset som kan utforskas länge. Jag upplevde att den här romen behöver både vatten, värme och tid för att blomma ut till sin fulla potential. Även om romen har en utpräglad tung sötma så tar den inte över men är överhängande. Jag tycker den är riktigt trevlig och skulle absolut vilja testa mer rom från Panama.

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram