I början av 200-talet befolkas St Lucia av Arawak Indianer och efter några århundraden har den karibiska kulturen tagit över. Historian om ön upptäckt är ganska dimmig. Det troddes länge att Columbus upptäckte St Lucia 1502, dock har det senare bevisats att han bara seglade förbi i närheten av ön. Det andra alternativet när det gäller upptäcktsresande är Juan de la Cosa, en mindre känd upptäcksresandesom en gång i tiden jobbde på Columbus båt som navigatör. Det finns indikationer på att de la Cosa hittat ön redan 1499 med det fanns även bevis som sa att han hittade den 1504. Hur som helst fanns det egentligen inga europeiska influenser på ön förrän 1550-talet.

Det första försöket till att kolonisera ön kom egentligen inte förrän 1605. Då hade redan spanjorer och holländare etablerat sig på ön och en grupp av engelska kolonister, som egentligen var på väg till Guyana, hamnade på St Lucia av misstag. Allt som allt kom 67 kolonister i land och dessa reducerades till 19st på en månad. De sista var till sist tvungna att fly fältet och drygt 30 år senare kom en andra grupp av engelska kolonister också att fallera i deras försök att kolonisera ön.

Öns första egentliga bosättning och städer var franska och fransmännen hade i princip köpt ön. I mitten av 1700-talet hade 12 olika bosättningar bildats på ön och en stor del sockerplantage. Senare samma århundrade startade engelsmännen sitt första riktiga invasion och tog över ön 1814 efter ett par stora slag.

St Lucia har fortfarande stort inflytande från de franska kolonisterna även om engelsmännen regerat där under de senaste århundraden. Ön blev självständig 1979.

“Wherever there has been sugar production, there has been rum.”

Andre Winter, Operations Manager och anställd på St Lucia Distillers Group of Companies sedan 1976.

St Lucia Distillers Group of Companies uppkom av en tradition av den hemmabrända romen som var vanlig då. Sockerproduktionens biprodukter brändes till rom som hade en stor efterfrågan runt om i området. 1950 fanns det bara två destillatörer kvar, en var familjen Barnards sockerplantage och den andra familjen Geest där numera St Lucia Distillers Group of Companies ligger.

St Lucia Distillers Group of Companies grundades 1972 när de två destillerierna gjorde en gemensam och numera nedlagt blandning av de olika romsorterna, Denros Bounty Rum.  Barnard köpte ut Geests aktier 1992 och sålde sedan hela verksamheten 1997 till Angostura Ltd. Det resulterade i större resurser att driva filosofin som är karaktäristiska för St Lucia Distillers Group of Companies.

Idag är St Lucia Distillers Group of Companies över 40 år och har vuxit från att ha producerat småskalig till att bli en storskalig premium rom. De har över 25 olika rom och romrelaterade produkter som vunnit priser på internationella tävlingar.

Rom jag dricker dagen till ära är destillerad på ön St Lucia i juni 1999. Den har sedan legat på fat i 12 år till maj 2012. Då buteljerades fatet på fatstyrka på 244 flaskor med alkoholhalt på 68,2 %.

Doft:
Kanderade röda äpplen med kryddig nejlika och fikon är det första jag känner. Toner av läder och svag arrak följs av tydlig doft av svart vinbärsgelé och björnbärssylt. I bakgrunden binds det hela upp med en kakaokänsla.  


Smak:
Inledningsvis blandas mörkt muscavadosocker med kåda och mörk sirap som senare går över i arrakstoner. Kryddiga inslag av nejlika följs av rostade nötter och frisk citrus. Mörka frukter som plommon, dadlar och fikon gör sig tydligt påminda över hela upplevelsen.


Finish:
Björnbärssylt, plommon och mörk sirap går över i rostad ek och kanderade mandlar med kanel.


Sammanfattning:
Wow, detta är verkligen en rom i min smak. En robust ”islay-style”-rom som ändå släpper igenom riktigt bra fruktig, bäriga och kryddiga toner. Romen känns komplex, välbalanserad och framförallt djup. Alkoholhalten lämnar mycket upp till den som håller i glaset. Även om romen funkar utan vatten, trots alkoholhalten på över 68 %, så tål en hel del vatten och växer och förändras i glaset. Sötman framhävs och kanterna rundas av. Jag kan inte hjälpa att tycka att den faktiskt passar riktigt bra nu runt juletider då den utstrålar toner av julens läckerheter.

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram