Nu har äntligen Svenska Eldvatten buteljerat sin första rom och som jag har väntat! Det blev en raritet från destilleriet Caroni som låg på ön Trinidad utanför Venezuelas kust. Caroni grundades 1918 och byggdes på samma plats som den gamla sockerfabriken. Caroni är dessutom mycket känt för sin odling av sockerrör.

När destilleriet grundades fanns det ett 50-tal destillerier runt om på ön Trinidad och omkring år 1950 var det reducerat till bara åtta stycken. Idag finns det bara ett kvar och det är Angostura.

Destilleriet, som stängdes ner 2002, låg beläget på öns västra sida där man även hittar öns största stad, Chaguanas. År 2008 gjordes ett försök att sälja hela lagret av kvarvarande fat vid en auktion men det misslyckades.

Numera finns det bara ett fåtal fat kvar från Caroni och den rom jag har i glaset ikväll är lagrad på bourbon barrel #108 i cirka 15 år. Den är bränd i juni 1997 och sedan buteljerad på 114 stycken flaskor i november 2012. Den har en alkoholhalt på 61,8 %.

Doft:
Mmm, rom! Arrakskanel med en smörig ekig karaktär och kryddiga inslag. Kardemumma, nejlika, vaniljstång och rykande kolbitar. Lätta frukttoner tränger igenom tillsammans med tung sötma.  


Smak:
Mjuk eldighet som stegrar och exploderar. Känner vaniljträ med mycket vanilj samt färsk ingefära och kiwi som sen går över i mörk kaffechoklad med lätta sockriga arrakstoner och kolad ek.


Finish:
Tung eftersmak med sockrade kanderade valnötter, träkol och kaffe.


Sammanfattning:
Jag kan helt klart säga att jag dricker alldeles för lite rom, det som är så gott! Denna i synnerhet! Mycket välbalanserad och inte så söt som rom normalt kan vara. Vatten kan användas utan att man behöver skämmas eftersom alkoholhalten är så pass hög, lager efter lager kan hittas om glaset bara får tid och värme. Det som ger skenet av en rökig whisky från övärlden på Skottlands västkust integreras helt briljant med det karibiska söta sockrörsdestillatet. Definitivt den bästa rom jag druckit på väldigt länge. Grabbarna på Svenska Eldvatten fortsätter att imponera och visar gång på gång sin förträffliga förmåga att hitta bra grejer!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram