Jag har alltid tyckt om rom men det har mestadels druckits mindre fin och mycket sötsliskig rom som oftast har blandats ut med diverse billigt groggvirke. Det är först nu på senare år tillsammans med whiskyintresset och jakten på nya dofter, smaker och upplevelser som jag verkligen gått in på djupet. Jag har hittat riktigt fina buteljer och även upptäckt att rom faktiskt inte behöver vara så sötsliskigt. Det finns, precis som i whiskyvärlden, en hel del olika stilar så smakar du på en sort du inte gillar så finns det säkert en annan som är bättre. Dessutom ligger det även en gedigen historia bakom dropparna man dricker och man har en helt ny värld att upptäcka.

Svenska Eldvatten lanserade sin serie ’The Rum Swedes’ för drygt en månad sedan med två buteljeringar från Jamaica och Guyana. Nu är det dags för två till där den ena kommer från Guyana och den andra från Barbados.

The Rum Swedes Barbados 2000 är destillerad på West Indies Rum Distillery som har överlevt två sekelskiften eftersom det grundades 1893 av bröderna Stades. Deras grundtanke med verksamheten var att exportera rom till Tyskland som var deras hemland. Bröderna, som senare startade West India Rum Refinery, var pionjärer inom romtillverkningen eftersom de moderniserade tillverkningstekniken. 1903 såldes hela verksamheten till lokal befolkning och ägarskapet har varit fortsatt inhemskt genom Goddard Enterprises LTD som äger 88 % av aktierna.

barbados 20002Romen jag har i glaset idag är destillerad i juni 2000 och sedan lagrad på ett bourbonfat i 13år. Den buteljerades på 215 flaskor i juli 2013 med alkoholhalt på 58,8 %.

Doft: Mycket mjuka arraktoner med gröna bananer, aprikos, citrus och en vaniljstång. Lite kanelhintar finns där också tillsammans med saffran ochljusa brutna kvistar. Choklad träder fram men i form av dammsugare eller punschrullar och även lite vitpeppar. Jag känner mycket lätta toner av mint i bakgrunden som förgyller hela upplevelsen.

Smak:
Vaniljglass med trätoner och mörka arrakstoner. En oljig känsla av saffran, kokos, murket trä, muscovadosocker och anis infinner sig i munnen. En lite eftersläntrande smak av vitmossa dyker upp tillsammans med vit choklad.

Finish:
Arrakstoner, muscovadosocker och vitmossa blandas och lämnar en ganska behaglig känsla tillsammans med ljust trä och vanilj.

Sammanfattning:
Jag blev helt förförd av den ljuvliga doften på denna rom från Barbados. Den är riktigt trevlig med stor komplexitet. Vatten tycker jag inte hjälpte men utan var den överlag helt suverän. När jag smakade den först så ryggade jag tillbaka lite och blev väldigt förvånad. Jag upplevde att smaken skiljde sig riktigt mycket från doften. Egentligen inte på något dåligt sätt utan mer till dess fördel. Den är lite sötare och friskare i doften medan smaken har en tyngre och mörkare sötma som göra hela upplevelsen väldigt komplex i sig. Den tydliga tonen av muscovadosocker tycker jag passar väldigt bra in. Jag gillar den väldigt mycket och jag gick nu i skrivande stund in och beställde en flaska. Även om jag fortfarande är nybörjare på rom och denna var en riktigt bra sådan så är det inte förstahandsvalet när det gäller rom.

Ikväll ska jag och Tusse på Rom-provning där vi kommer prova Svenska Eldvattens rombuteljeringar mot varandra. Det ska bli intressant att se hur de står sig då. Lite bilder därifrån kommer på Facebook och Instagram (@fredagswhisky) senare under kvällen.

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram