För tre veckor sedan släppte *Svenska Eldvatten* ytterligare en rom från Guyana och Diamond Distillery. Jag har tidigare gått in lite djupare på historian bakom dropparna i glaset i mitt inlägg om *The Rum Swedes Guyana 2003*. Läs gärna där om hur alla destilleriers pannor samlades på ett enda destilleri.
ddl-pm-still
Guyana 2002 är producerad i en av träpannorna på Diamond Distillery. Pannan kommer från The Port Mourant Estate, som var ett destilleri som grundades 1732, och flyttades till Diamond Distillery vid millennieskiftet. Port Mourant-pannan är en dubbelpanna och är alltså gjord av trä och har kopparhalsar. Halsen från den första träpannan går direkt in i den andra och därefter in i en retort och en kondensator för att slutligen passera in i produkttanken. Den här konfigurationen skapar en enorm reflux vilket leder till en oljig alkohol med riktigt tung kropp där nivån av congener nästan fördubblats. Den första träpannan har en kapacitet på ca 12000 liter och den andra ca 8000 liter vilket ger dubbelpanna en sammanlagd kapacitet på ca 20000 liter. Träet sägs tillföra den betydande karaktären till spriten och dubbelpannans konfiguration sägs ge spriten en djup smak och rik textur.

 

 


Romen som kommer från The Port Mourant-pannan används i rom-blendserien El Dorados samtliga utgåvor. Denna dubbelpanna var också den största bidragsgivaren av rom som används i British Navy Blend, hela 85 % sägs det.

Romen jag har i glaset idag är alltså destillerad i oktober 2002 och är sedan lagd på bourbon barrel #6. Där fick den ligga till juni 2013 då romen buteljerades på 245 flaskor med en alkoholhalt på 61 %.

Doft:
Punschpralintoner med en tydlig doft av övermogna päron inleder och går över i vaniljmint, kakao och kanel. Den finns en klar doft av fruktig sötma med banan och annans i spetsen. I bakgrunden finns det arrakstoner och hintar av trä.


Smak:
En pepprig inledning går över i läder-, vanilj- och arrakstoner. Senare träder mjuka trätoner fram tillsammans med mörk choklad, nejlika, banan och hasselnötter fram.  Tydliga tobakstoner blandas upp med lätta mintig hintar. I bakgrunden finns hela tiden mörka dadlar, råsocker och torkad näver.


Finish:
Citrussötma dyker plötsligt och hastigt förbi men försvinner ganska fort och lämnar kvar toner av arrak, tobak, kaffe, farinsocker och vanilj.


Sammanfattning:
Romsorter som den här kan få många att falla, ja på flera olika sätt. Den har en alkoholhalt på 61 % vilket gör den ganska explosiv för en person som kanske inte riktigt är van vid fatstarka utgåvor. Jag tycker det ger utrymme för utforskning och experimenterande för att hitta den perfekta mängden vatten. Guyana 2002 har en riktigt bra komplexitet och man kan verkligen utforska och även möjligen förlora sig djupet av detta ljuvliga sockerdestillat. Romsötman är behaglig och trevlig men är väldigt närvarande utan att bli påträngande. Nu har jag inte riktigt den tidigare Guyana 2003 färsk i minnet så jag kan inte riktigt gör en jämförelse men Guyana 2002 har lagts sig väldigt högt i min bok.

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram