Tommy och Peter från Svenska Eldvatten ligger inte på latsidan när det gäller att få fram goda rariteter av både rom och whisky. De har till en början koncentrerat sig på whisky men i november 2012 buteljerades deras första rom som blev en Caroni, från det nedlagda destilleriet som låg på ön Trinidad destillerad 1997, läs mer om den på länken *HÄR*. Sedan dess har Tommy och Peter bland annat släppt en tequila, hel del whisky och skapat en serie buteljer av single cask rom som de kallar för The Rum Swedes.

Det senaste tillskottet i serien The Rum Swedes heter Trinidad 1997 och som du säkert redan räknat ut så finns det en koppling till deras allra första rombuteljering. Detta är också en rom från destilleriet Caroni. Faktum är att detta är ett systerfat som också är destillerat i juni 1997. Skillnaden är att The Rum Swedes Trinidad 1997 har fått ligga 13 månader längre på fat, bourbon barrel #106, och har en något lägre alkoholhalt på 61,3 %. Den buteljerades på 249 flaskor.

Doft:
Kanel och chili dånar upp ur glaset tillsammans nejlika, apelsinskal och en gemytligt söt arrakston. Förnimmelser av bränt smör och vaniljstång dyker upp. Sedan får jag en känsla av att sitta i en dalgång med massor av tallar, vitsippor och vaniljblommor framför en svagt brinnande eld.  


Smak:
Först dyker söt vaniljträ upp och går över i ett eldigt kryddinferno med nejlika, chilipeppar, kanel och muskot. Vidare in kommer arrakstoner och kolad ek tillsammans med kakaopulver, mango, apelsinskal och mörkt muscovadosocker.


Finish:
Ett pepprigt avslut med kakaosmör, vanilj och en träbeska som mynnar ut i en smak söt koda.


Sammanfattning:
Personligen har jag verkligen fallit pladask för den här typen av rom. Jag tycker den är fantastiskt god och den passar min smak väldigt bra. Just Caroni är en kraftigare typ av rom som mer liknar whisky och kanske därför tilltalar whiskydrickaren mer. Eftersom den här utgåvan är systerfatet till Svenska Eldvattens första Caroni så jämför jag givetvis med den. Den här utgåvan är otroligt fyllig och kraftfull. Den har ett riktigt bra djup, som kan utforskas droppvis med vatten, och har en komplexitet där jag hittat riktigt mycket smaker och dofter. Den utvecklas fint med vatten vilket gör att man kan sitta flera timmar och bara njuta. Det här tycker jag är tjusningen att sitta i flera timmar med samma 3 cl men få så många olika smak- och doftupplevelser i samma glas. Med en flaska The Rum Swedes Trinidad 1997 i sin ägo har man många underbara timmar framför sig av utforskande i en alldeles lysande värld av upplevelser. Missade du deras första Caroni så har du nu chansen att lägga beslag på en något kraftfullare butelj som är helt fantastisk!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram