Ikväll blir det en betydligt sötare dryck än förra veckans torvröksinfluerade whisky. Rom, lagrad mörk rom, närmare bestämt Diplomático Reserva Exclusiva 12 Años (nr 356). Det är Destilerias Unidas som tillverkar den.
Destilleriet ligger i staden Acarigua i delstaten Portuguesa i nordvästra Venezuela. Det sägs vara en av de bästa i Sydamerika. Rom har producerats där i över 45 år och de har sju pannor bestående av både ”copper potstills” och ”column stills”.

Destilerias Unidas är en av få producenter som får använda beteckningen
”Ron de Venezuela” på sin rom, vilket är en beteckning som utfärdats av Autónomo
de Propiedad Intelectual SAP, i syfte att hålla en hög kvalitet på romproduktionen i
landet.

Diplomático Reserva Exclusiva 12 años är som sagt en mörk rom destillerad av melass i en kopparpanna. Den innehåller rom som är lagrad på amerikansk vitek i upp till 12 år och har en alkoholhalt på 40 %.

Doft: Söta sockerinlagda dadlar och katrinplommon doppade i mörkchoklad. Kanel, vanilj och nejlika finns där, fast i bakgrunden.

Smak:
En inledande lätt sötma med arrakstoner och mörkchokladkola. Det går sedan över i övermogen mango och annans med vanilj.

Finish: En besk träsmak med en övervägande söt arraksmak som avslutas med en liten pepprig apelsinton.

Sammanfattning:
Helt klart en mycket god rom! Jag kan inte säga att jag är en någon stjärna på rom än men en sak är säker, jag dricker alldeles för lite av det. Diplomático känns som en god rom med bra komplexitet och djup. Personligen föredrar jag rom som ligger mer åt whiskyhållet och som inte är så söt men är såklart inte emot sötman heller. Tommy, vill du lära mig mera om rom vore jag ytterst tacksam!

Imorgon är det äntligen Fredag!

 
 
Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram