Idag ger jag mig på en utgåva i Robin Tuceks serie Blackadder Raw Cask Rum där självaste romen kommer från det nerlagda destilleriet Caroni, en riktig favorit när det gäller rom för min egen del. Du kan läsa mer om destilleriet i mitt inlägg om *Svenska Eldvatten Caroni 1997* och här –> *Trinidad* <– finns mina övriga recensioner om detta gudomliga sockerrörsdestillat. 

Trinidad Caroni Rum 18yo Blackadder Raw Cask är en single cask-utgåva som är destillerad i juni 1997. Den har lagrats på ett bourbonfat till mars 2016 och buteljerades sedan på 238 flaskor med en alkoholhalt på 63,1 %. 

Doft: En mjuk doft av arrak blandas med kanel och kakao. Toner av mandelkubb och bränd kokos dyker upp och går över i citrussötma, vanilj och läder. Samtidigt finns det förnimmelser av smörkola, träkoda och rostad ek. I bakgrunden finns en ton av dieselolja med sötlakrits och bränt socker.

Smak: Kanel och nejlika blandas med svartpeppar och rostad bark. Det dyker upp muscovadosocker, lädertoner, chilipeppar och tydliga saffrans- och arrakstoner. Hintar av läder och tobak blandas med sötlakrits och bittermandel. I bakgrunden känner jag en hint av rökig punsch.

Finish: Mandarinsötma och vanilj mynnar ut i rostad ek, tobaksolja och kanel.

Sammanfattning: Ja, detta är en ren fröjd! Det känns som ett mycket välbalanserat och hett uttryck av Caroni. Jag älskar kryddkarusellen och den explosiva hettan som med vatten kan balanseras ut till en harmoniskt kryddig romsirap. Spriten känns otroligt mogen och komplexiteten med lager på lager gör mig bara mer nyfiken. Trots den höga alkoholhalten på 63,1 % känner jag att den gör sig bäst med endast några droppar vatten, vilket är högst personligt. Känner du dig sugen på att testa så finns den på Systembolaget genom importören Clydesdale. Du kommer få pynta ca 1400:- men i min mun är det lätt värt!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram