För ungefär ett år sedan släppte Svenska Eldvatten tre rombuteljering, två Caroni och en Nicaragua, i det som benämndes som deras nya romserie, Weiron Single Casks. Tidigare har SE buteljerat rom i serien The Rum Swedes. Jag har en förkärlek till det nedlagda destilleriet Caroni, mycket tack vare just Tommy och Peter då det var dom som introducerade denna underbara rom för mig för ett par år sedan. Sedan dess har jag inte lyckats hitta en rom som kan matcha Caroni. På länken *Caroni*  kan du läsa mina tidigare inlägg om olika Caroni-utgåvor och kort om historian bakom destilleriet.

Weiron Caroni 1999 är destillerad i mars 1999 och sedan lagd på fat där den fått mogna fram till april 2016. Det är en 17 år gammal single cask rom som buteljerats på 150 flaskor med en alkoholhalt på 55,3 %.

Doft: En djup doft av arrak blandas med vaniljkräm, brända bildäck och läder. Det dyker upp citrussötma tillsammans med karamelliserat socker och nejlika. Hintar av sommarblommor och hallon susar förbi och i bakgrunden finns det sötlakrits, dieselolja och tobak.

Smak: En söt arrakston blandas upp med saffran, nejlika, svartpeppar och vanilj. Det dyker upp toner av brända mandlar, bränt smör och citroner. Motorolja och kolad ek träder fram tillsammans med habanero och tobak. Det finns hintar av läder, björnbär och murket trä i bakgrunden.

Finish: En smak av gammalt torrt trä tillsammans med motorolja, arrak och vanilj går över i saffrans- & vaniljbullar med lakritssirap.

Weiron Caroni 1997 är destillerad i Januari 1997 och sedan lagd på fat där den fått mogna fram till april 2016. Det är en 19 år gammal single cask rom som buteljerats på 120 flaskor med en alkoholhalt på 58,3 %.

Doft: Varmt socker blandas med citronlemonad, kummin, nejlika och saffran. Det dyker upp toner av karamelliserade röda äpplen med kanel som går över i apelsinnagellack och tobak. Jag hittar något som påminner om rött vin, typ sträva taniner. Saltlakrits, läder och toner av kolad ek finns i bakgrunden.

Smak: Kolafudge och arrak blandas med svartpeppar, habanero och saltlakrits. Det dyker upp toner av nejlika, saffran och tigerkaka. Dieselolja blandas med träkåda och blodapelsinjuice som sedan går över i arraksbollar, tobak och läder. I bakgrunden ligger det hela tiden en ton av kanderade mandlar tillsammans med rökiga plommon.

Finish: Svartpeppar, grön paprika och vaniljfudge som går över i kolad ek, vaniljblommor och motorolja.

Sammanfattning: Jag älskar verkligen Caroni, det är en rom jag verkligen fastnat för. En riktigt tuff och otroligt smakrik rom. Dessa två Weiron-utgåvorna är riktigt bra båda två och jag vet inte riktigt hur jag ska välja ut en vinnare i duellen, men ska försöka. 1999, tycker jag, var lite sötare och fruktigare och har riktigt bra balans. Det kändes direkt att det är en Caroni då de lite tuffare tonerna dyker på en snabbt men det balanseras väldigt bra med fruktsötma, kryddor och annat. Väldigt komplex rom där vatten gjorde susen och tog upp romen till en annan nivå. 1997, tycker jag, kändes lite tuffare med dovare sötma och fruktighet. Den hade lite mer instängda toner men med lite värme så blommade den ut och där kom även Caroni-karaktären, en komplex, djup och het dieselsirap. Med vatten utvecklas doften enormt mycket och i smaken rundas kanterna av i samklang med att kryddorna träder fram. Båda utgåvorna är väldigt bra men idag drar Weiron Caroni 1999 det längsta stråt och får första platsen då den hade det lilla extra idag.

Skål på er!

 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram