Som en del i företaget Compañia Licorera de Nicaragua startades projektet att producera och marknadsföra Flor de Caña, ett rommärke, år 1937.  Med melass från det största sockerbruket i Nicaragua som källa så produceras en hel rad olika produkter i Nicaragua samt hos några smådestillatörer i Honduras. Compañia Licorera de Nicaragua var det första destilleriet i världen som fick en ISO-9002 certifikation efter att destilleriet gjort en massiv uppgradering år 1996. Idag är det fortfarande modernt destilleri som producerar rom under märket Flor de Caña och säljer även bulkrom till buteljerare i Europa.

Destilleriet närhet till Ingenio San Antonio sockerbruk i Chichigalpa gör att Compañia Licorera de Nicaragua har en säker källa av melass, som är gjort på lokalt odlade sockerrör, för destillering. En toppmodern biogas generator producerar metan som används för att driva destillationsprocessen. Koldioxid, CO2, samlas upp från jäsningsprocessen, renas och säljs till lokala företag som bland annat inkluderar Coca-Cola. Destilleriet är ett av väldens mest miljötänkande och miljövänliga destillerier.

Compañia Licorera de Nicaragua producerar en rad olika sockerrörsdestillat som inkluderar silverrom för den lokala marknaden men även en rad olika lagrade romsorter, då under märket Flor de Caña, för inhemska marknaden men även internationellt. De lagrar sin sprit i minst fyra år på fat men buteljerar även åldrarna 5, 7, 12, 15 och 18 år. Olikt många andra destillerier så så produceras varje årgång efter specifika recept. Spriten lagras sedan i kolade ekfat som tidigare används av Jack Daniels. Under mognadsprocessen fylls hela tiden faten på, så att de är fulla hela tiden, med fat från samma batch, det är alltså ingen åldersskillnad på det som blandas. När mognadsprocessen är klar så filtreras romen och buteljeras. Eftersom all rom lagrats lika länge i faten så kan man med säkerhet veta att åldern som står på flaskan faktiskt stämmer, vilket kan vara lite oklar i många andra fall när det gäller rom. Det som buteljeras till den inhemska marknaden vattnas ner till 35 % medan övrigt endast vattnas ner till 40 %.

Under 1980- & 90-talet var det mycket turbulent i Nicaragua men Compañia Licorera de Nicaragua lyckades hela tiden att hålla produktionen och lägga undan en massa fat på lagring vilket gör att det idag har ett av väldens största fatlager med rom.

Romen jag har i glaset idag är en single cask- utgåva från Svenska Eldvatten. Det är rom som destillerats vid Compañia Licorera de Nicaragua i Januari 1999 och som sedan lagts på ex-bourbonfat #SE071. I April 2016 buteljerades romen på 120 flaskor, med en alkoholhalt på 58,5 %, utan filtrering, socker eller andra tillsatser.

Doft: Jag känner citrustoner som blandas med toner av dieselolja, maskrosor och arrak. Till en början väldigt inkapslad doft men med vatten börjar det hända lite grejer. Riktigt tydliga toner av anis och kanel dyker upp och följs av rostade hasselnötter, choklad och punschrussin. Citrussötman finns där hela tiden som en uppfrächare.   

Smak: En honungskänsla sprider sig i munnen som stegrar i en explosion av smaker. Kryddor som svartpeppar, chili och kanel blandas med arraksbollar och punsch. Jag känner vaniljblommor, läder, diesel och lakritstoner men även en fruktig citrussötma. Honungskänslan finns där hela tiden i bakgrunden tillsammans med rostad ek och arrak. 

Finish: Känslan av brända däck tillsammans med färskpressad citronlemonad och vaniljbullar är slående och mynnar ut i en hint av mandelvaniljolja och arraksbollar. 

Sammanfattning: Min initiala känsla när jag doftade var riktigt bra men allteftersom jag doftade så blev jag skeptisk. Doften var väldigt inkapslad och sluten. Jag tänkte att det behövdes lite luftning men det hjälpte inte så jag hällde upp lite i ett annat glas och började experimentera med vattendroppar. Ja, nu började det hända lite. Doften öppnade sig och det krävdes ganska mycket vatten för att få den att blomma ut på riktigt. Romen har riktigt härligt ruffa drag, precis som jag tycker om, men kändes fortfarande lite mesig och spretig i doften och jag fick inte riktigt ihop den styrkan i balans och komplexitet som jag ville. Smaken, utan vatten, kändes i första sekunden som en honungsklick, vilket hann göra mig lite ledsen, men efter bara någon sekund exploderar romen i munnen och överraskar. Riktigt bra balans mellan eldiga kryddor och sötma vilket vägde upp för doften väldigt mycket. Vatten balanserar ut smakerna och det blir ett harmoniskt romkalas i munnen. Jag tycker detta är en riktigt bra rom, även om doften faktiskt gjorde mig lite besviken idag, som faktiskt har drag som liknar min favorit Caroni. Weiron Nicaragua är en väldigt svår, tung och avancerad rom som inte vem som helst skulle tycka om. Den kräver tid, vatten och tålamod men den kan då ge en riktigt bra upplevelse. Gillar du lite tuffare rom? Ge den en chans men ha tålamod och vatten nära till hands. 

 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram