Konsten att destillera och framställa sprit är mycket gammal. Från början var det egyptierna som kom på tricket genom alkemin redan på 3000-talet f kr. Kunskapen spreds över Europa under medeltiden genom korstågen. Från början gjorde man destillat av vin men övergick så småningom till att använda mäsk av säd och då framförallt korn. Det är inte riktigt fastställt när konsten att destillera kom till de brittiska öarna men man vet däremot att kelternas förfäder hade kunskapen och kallade sin dryck för Uisge Beatha, gaeliska för Livets Vatten.

Man skulle kunna tro att whiskyns ursprung finns att hämta i Skottland men troligen är den från Irland. Historien säger att det var munken St. Patrick som lärde sig konsten att destillera under sina resor på kontinenten på 400-talet. Det sägs också att den engelska kungen Henrik II var den som tog med sig whiskyn från Irland på 1100-talet, dock har de första källorna av användandet av ordet whisky kunnat dateras till 1400-talet.

Under medeltiden spreds sig destilleringskonsten snabbt och det dracks enorma mängder sprit. Till en början var det de lägre samhällsklasserna som drack whisky. Smaken var något helt annorlunda då mognadsprocessen på ekfat var nästan obefintlig och whiskyn var yngre och råare än vad den är idag. 

Så sent som i slutet av 1700-talet upptäckte man att smaken faktiskt förbättrades när man lagrade spriten på ekfat. Inte helt oväntat var det av ren slump då man hittat ett bortglömt fat och då trodde att spriten var förstörd. Till sin stora förvåning upptäckte man då att det smakade mycket fylligare och spriten var mjukare till karaktären.

Under 1700-talet infördes en rad olika regler och lagar för att kunna reglera whiskytillverkningen. Böndernas överskott av korn användes till sprittillverkning och blev en viktig del av deras ekonomi.

  • 1713 fastslogs att den i England redan införda maltskatten även skulle gälla i Skottland
  • 1757 infördes förbud mot destillering pga missväxt, gällde dock inte husbehovsbränning och skapade stora möjligheter för smugglare.
  • 1784 infördes mäsklagen, här försökte man lösa problemen med skatter vilket hade motsatt effekt då det fanns stora brister i lagen.
  • Destilleringslicens infördes senare även för husbehovsbränning samt att skatterna höjdes rejält. De indrivande engelska ämbetsmännen blev ofta utsatt för försök till lurendrejeri av skottarna under deras försök att stävja smugglingen. Det var inte ovanligt att ämbetsmännen fick sätt livet till i kampen om whiskyn.

Kolonndestilleringsapparaten uppfanns av Irländaren Aeneas Coffey 1831 och han fick patent 1832. Den här tekniken möjliggjorde produktion i en kontinuerlig process vilket fick ner priset betydligt mot tidigare. Man kunde använda både mältat och omältat korn tillsammans med andra sädesslag. Trots att man nu kunde tillverka stora mängder whisky var irländarna kallsinniga och tyckte att man fick en smaklös whisky. Skottarna däremot insåg betydelsen av den nya tekniken och det blev början till deras dominans på marknaden.

Whiskyn var från början böndernas dryck och de med mer ekonomisk status höll sig till vin och cognac från Frankrike. I mitten av 1800-talet skedde dock en stor förändring då whiskyn hittade in i de finare salongerna. Den amerikanska bladlusen var en av anledningarna då de franska vinböndernas gårdar drabbades hårt och nästan hela Frankrikes vinproduktion slogs ut. Utan vin kunde inte heller cognac tillverkas vilket ledde till att tillgången ströps rejält.

Den spanska sherryn som lagrades på ekfat var även en poplulär dryck och här kom man på att dessa ekfat sedan kunde användas till lagring av whisky. Då uppkom en helt ny smak som gjorde att whiskyn inte skilde sig så mycket från den franska cognacen.

I slutet på 1800-talet började en man vid namn Adrian Usher i Edinburgh att experimentera med att blanda olika whiskysorter och fann en dryck som var lättare till karaktären än den rena maltwhiskyn. Dessa blandningar kallades Blends och dess popularitet ökade i snabb takt. Tillsammans med Irländarnas tröghet medförde det att konkurrensen nu nästan helt var borta och den skotska whiskyn kunde lättare hitta nya köpare både i och utanför Storbritannien. Det öppnades nu ännu fler destillerier och industrin blommade upp.

Denna uppgång varade dock inte särskilt länge då ekonomins fall i hela Storbritannien medförde en allmän nergång och många destillerier tvingades stänga. Den nya blended whisky blev den populärare typen och klarade sig riktigt bra i jämförelse med den rena maltwhiskyn. I dag utgör blended whisky större delen av all såld skotsk whisky. Intresset för maltwhiskyn har dock ökat rejält från mitten av 1900-talet efter en massiv marknadsföring från många bolag.

 

Skotsk whisky är Skottlands nationaldryck och whiskyindustrin är Skottlands främsta exportindustri. Det är också Storbritanniens femte största industri och idag sprider sig whiskyindustrin som en löpeld genom världen och det poppar upp destillerier i världens alla hörn.

Inlägg relaterat till whisky