Påsken firas i allra högsta grad och jag sitter ute i sommarstugan efter en härlig våffellunch. Nu tänkte jag sätta mig ner tillsammans med min far och syster och fördjupa mig i en rökbomb. Det blir en härlig uppvärmning inför nästa helgs mässa i Malmö där jag, som vanligt, kommer stå hos The Scotch Malt Whisky Society.

Whisky vi har i glaset idag är alltså destillerad hos Ardbeg på Islay. Den är lagrad på ett bourbonfat i 7 år. Whisky är buteljerad på 250 flaskor med en alkoholhalt på 64,2 %.

Doft: En rejäl torv blandas med sött karamelliserat socker och maltsötma. Doften av väldigt kolad ek, verkligen nybränd, dyker upp men blandas väl med varmrökt lax, blåstång och riktigt mycket havssälta. Det kommer toner av persika inlagd i rökstoft men även övermogen aprikos och banan. 

Smak: En rejäl pepparstorm blandas med torvröksexplosion och fyller hela munnen. Mandelkubb, krossad choklad och stekt smör blandas med vanilj, nejlika och ren kakao. I bakgrunden finns hela tiden en torvkänsla.

Finish: Frisk vaniljmint blandas med mörk choklad och riktigt hård kolad ek. Det mynnar ut i paranötter, torv och nejlika. 

Sammanfattning: Jag tycker denna unga Ardbeg visar riktigt bra kvalitéer, riktigt rejäl torvrökighet och bra fatkaraktär. Trots den rejäla röken så balanserad smakerna upp och bli framträdande. Det finns en skön sötma över hela upplevelsen som är ett riktigt bra komplement till röken. Denna kommer tyvärr inte finnas i montern nästa vecka men det kommer finnas mycket annat gott. Hoppas vi ses!

Trevlig Påsk!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram