SMWS Samplebox är egentligen tänkt som en julkalender. Den innehåller 25 st 2cl-samples från olika destillerier och med olika karaktärer. Då jag hade en annan julkalender så sparade jag denna till annat tillfälle. Idag var en sådan dag, tycker jag. Det har varit en hård vecka jobbet och då får man ju unna sig en bra whisky på fredagskvällen, eller hur? 😉

I glaset har jag sample nr 20 som innehåller 39.100 – Exotic Contradictions. Whiskyn kommer från destilleriet Linkwood och har legat på ett refill ex-bourbonfat från 1990 till 2013. Den är alltså 23 år gammal och buteljerad på fatstyrka 57,1 %. 

Doft: En söt doft av jordkällare blandas med vaniljkola och mörka bär. Det dyker upp riktigt fruktiga toner av ananas, passionsfrukt och kiwi. Toner av kolakex blandas med smält farinsocker, eukalyptus och maltsötma. I bakgrunden finns hela tiden en otrolig koncentrerad fruktighet.    

Smak: Svartpeppar, ananas, mandariner blandas med otvättad potatis, rostade ektoner, På djupet känner jag blåbär, björnbär, paranötter, kakao och förnimmelser av lakritsrot.  

Finish: rostade ektoner blandas med vaniljkola, citronmeliss och mynnar ut i mycket svag vanilj och choklad. 

Sammanfattning: Här är jag mycket kluven. Det är en riktigt intressant whisky där doft är en vacker, exotisk och frisk fruktsallad som blandas med mörkare toner. Med vatten förhöjs det till en extremt fruktighet och känns otroligt välbalanserad. Smaken är komplex med bra integrerade smaker, mycket smaker! Fruktigheten är nedtonade och lämnar plats till mer ekfatskaraktär och kryddigare toner. Men vatten blir smaken ganska tråkig och känns som en urvattnad fruktsallad. Vad det gäller eftersmak så tycker jag inte det fanns så mycket egentligen, ingen riktig kick som jag vill ha i ett avslut. Även om detta är bra whisky så hade jag förväntat mig mer av den. Vatten var en klar fördel för doften men sänkte resten av upplevelsen i botten så som helt helhet skulle jag förmodligen hellre välja en annan utgåva. 

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram