Jag har provat några få Blended Malts här på bloggen, Big Peat, Monkey Shoulder och Svenska Eldvattens Glenn. Alla har varit mycket bra whiskies. Idag ger jag mig på tre olika blended malts där jag ska gå igenom allt från ett får i ulvakläder till en gammal utgången Johnnie Walker till en nyutgiven Big Peat.


Sheep Dip

Jag börjar med Sheep Dip som är en blandning på 16 olika single malts mellan 8 och 20 år som kommer från first fill-fat. Det är Richard Paterson på Whyte & Mackay som gjort blandningen för Spencerfield Spirit Company. Whiskyn har en alkoholhalt på 40 %.

Doft:
En slående doft av plommon och fläder dyker upp. Apelsinskal, mjölkchoklad, smörblommor, raps och ljung följs av citrusmandel. I bakgrunden finns det lätta hintar av malt och vått trä.

Smak:
Vattnig honung med tydliga toner av apelsin, trä och mandel inleder och går över i en känsla av persika och torkat gräs. I bakgrunden ligger hela tiden en skön maltighet.

Finish:
Mjuk maltighet med viss vaniljkänsla som lämnar kvar en skönt träig citrussötma.

Sammanfattning:
Jag kan inte säga att jag är jätteimponerad av den här whiskyn. Visst är det en okej whisky som jag kan dricka till vardags, som en så kallad slit-å-släng-whisky. Den besitter vissa kvaliteter som är till dess fördel. Den fruktiga sötman som integreras med maltigheten, till exempel, tycker jag är mycket trevlig. Dock väger detta inte upp hela upplevelsen som känns ganska platt. Tack Fredrik på freddeboos.se för provet.Johnnie Walker Green Label

Green Label innehåller fyra olika single malts från Skottlands olika hörn. Detta är en blandning av Talisker, Caol Ila, Cragganmore och Linkwood. I december 2011 rapporterades det att Green Label skulle upphöra på grund av dålig försäljning. Deras gissning var att lagret av redan producerad Green Label skulle ta slut under 2013. Whiskyn har en alkoholhalt på 43 %.

Doft:
En halmig känsla infinner sig medan svaga rökhintar döljs i citrussötma och vaniljsås. Gräs, smörblomma och plommon övergår i nötter, honung och karamell.

Smak:
Inledningsvis känner jag en maltig halmighet med citrusträ som övergår i aprikos och beska nötter. Massor av ekfat följs av kryddor som vanilj, kryddnejlika, timjan.

Finish:
Lite pepprigt eller eldigt avslut i form av chilinötter med trävanilj som klingar av i mandelträ.

Sammanfattning:
Jag tycker att detta är en okej whisky. Jag gillar ekfatskaraktär och det hade den mycket av, tycker jag. Komplexiteten och djupet är inte slående men whiskyn bjuder ändå på en resa från ena sidan Skottland till den andra på bara några minuter. I jämförelse med dess syskon Red Label och Black Label tycker jag att den helt solklart är den bästa. Det finns ju dock ett bra utbud av bra Blended Malt-utgåvor att få tag på numera så det kanske inte är en jätteförlust att tillverkningen av denna utgåva upphörde.


Big Peat X-mas 2013

Big Peat består av fyra olika whiskysorter från den legendariska rökön, Islay, på Skottlands västkust. Det är Bowmore, Ardbeg, Caol Ila samt en del av det sedan länge nedlagda destilleriet Port Ellen som är ingredienserna. Varje buteljering gör i batcher om cirka 10 fat och årets buteljering av Big Peat X-Mas har en alkoholhalt på 54,9 % och är varken färgad eller kylfiltrerad. Det är Clydesdale som ser till att den kommer till Systembolaget.

Doft:
Citrusrök och härligt gräddig torv tonar upp sig genom glaset. Tydliga drag av havssalt, maltsötma och rökt lax finns här men även aprikos, clementin, kanel och nejlika. I bakgrunden ligger en ton av gräddig vaniljglass och tigerkaka.

Smak:
Torvig kanel och tydliga rökta päron blandas med saltchoklad. Maltsötman som följer integreras med toner av citrus, mint och kolafudge. I bakgrunden tycker jag att de rökta päronen och torven finns hela tiden och förhöjer känslan.

Finish:
Träig kanel med friska mintpäron och mörk choklad som mynnar ut i torvröksträ och vanilj.

Sammanfattning:
Här har vi definitivt dagens vinnare. Årets julutgåva av Big Peat tycker jag är en riktigt bra blended malt. Som rökfantast vinner den här utgåvan mitt hjärta idag utan någon tvekan. Det finns ett skönt komplext djup i whiskyn och en punch som livar upp hela känslan. Fatstyrkan hjälper till och jag personligen tycker inte att man ska vattna ner den. Jag känner dock att de tidigare julutgåvorna av Big Peat är snäppet vassare.

Trevlig Helg!   

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram