Långt innan jag började jobba för SMWS så hade jag spanat in en av deras buteljer och även om namnet kanske inte låter fantastiskt tilltalande så blev jag nyfiken. Det är en buteljering från destilleriet Ardmore, som jag tycker väldigt mycket om. Jag spenderade en hel del tid med att försöka leta upp flaskan på olika internetsidor, auktioner och la ut trådar hos olika kontakter. Det verkade tillsynes omöjligt att hitta den, det föll i glömska ett tag och jag gav upp. När jag sedan började mitt samarbete tillsammans med SMWS Sweden så passade jag på att utnyttja mina nyfunna kontakter inom Societyn men ingen större lycka där heller. Tills! En dag när, medlem och whiskybroder, Joakim Stenborg hörde av sig och hade hittat flaskan på en auktion, som jag själv helt missat. Joakim lyckades ro hem flaskan och till min förtjusning så skulle den givetvis öppnas! Vänlig som har är så kunde ett par centiliter avvaras för att stilla mina nyfikna smaklökar.

66.28 – Whisky-flavoured condoms & skunk road-kill är destillerad på destilleriet Ardmore. Whiskyn har legat 10år på ett 1st Fill Sherry Gorda, ett 700 litersfat. Den buteljerades som single cask av The Scotch Malt Whisky Society på 802 flaskor vid fatstyrka 58,7 %.

Doft: Mjuk söt rökighet blandas med inlagda aprikoser, gummitoner, svartpeppar och nejlika. Lätta svaveltoner, doften av att tänka en tändsticka, sprider sig tillsammans lakritschoklad och maltsötma. Jag känner hasselnötter och rökt aprikosmarmelad i bakgrunden hela tiden.

Smak: Djupt sherrydränkta rökta nötter tar över munhålan tillsammans med pepprig torvröktighet. Plommonchoklad och gummiband blandas med kryddig kardemumma och nejlika. Svaveltonerna finns även här svagt i bakgrunden tillsammans med bränt socker, vanilj och kanel.

Finish: Bränd träkol och aprikoschoklad avslutas i en maltig gummiton som lägger sig som en hinna i gommen.

Sammanfattning: Sherry och rök är ofta en bra kombination. Det är även i detta fallet så. Whiskyn känns komplex med ett riktigt skönt djup. Det finns lager på lager av doft- och smakkombinationer som utvecklas för varje vattendroppe man droppar i. I många fall tycker jag att antingen röken eller sherryn har överhanden men 66.28 är riktigt bra balanserad. Det är en hel del personen som ryggar tillbaka vid tanken av svavel men jag tycker inte det stör om det inte är för mycket. Jo, jag är ganska tolerant när det gäller sådant. Och den stor frågan, smakar den verkligen ”Whisky-flavoured condoms & skunk road-kill”. Mmja, det finns vissa drag. Visst finns det gummitoner som påminner om något kondomliknande, lite mer framträdande i eftersmaken, som skulle kunna vara en jävligt god kondom att smaska på (hmm, det där lät konstigt, haha). Ihjälkörd skunk då? Ingen som helst relation till vad den ens skulle kunna smak. Skulle kunna tänka mig att detta fatprovet var sist ut av dagens alla fatprover som SMWS-panelen smakade då och att alla inte var helt nyktra. Ett bra val av fat är det hur som helst. Riktigt grymt sherrydjup och bra rökighet! Får du chansen så tveka inte för att den har det namnet den har för detta bör du inte missa.

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram