Agder Brenneri grundades redan 1951 och ligger i Grimstad, Norge. De har mestadels producerat äpplejuice, cider och äpplevin. Mellan 1917 och 1922 var all alkohol förbjuden i Norge men efter 1922 var vin tillåtet att sälja på grund av påtryckningar från Frankrike. Det genomfördes folkomröstning om alkoholförbudet 1919 där resultatet visade att 66,2 % av befolkningen var för förbudet. Efter några år blev problemet med förbudet tydliga för myndigheterna och det genomfördes ytterligare en folkomröstning 1926. Denna gång blev det en klar majoritet mot förbudet, 56 %. Stortinget avskaffade förbudet 15 april 1927. Vinmonopolet startades 1922, efter att förbudstiden upphörde, och det är Norges motsvarighet till Systembolaget. Norge har även haft ett tillverkningsmonopol på sprit som upphörde i juli 2005.

När tillverkningsmonopolet upphörde var Agder Brenneri snabba med att sätta igång produktion. Destilleringsapparat var inköpt från Tyskland. Spritproduktionen började i november 2005 och whisky började de destillera 2009. Tre år senare släpptes Norges första Single Malt Whisky.

Agder Audny Series 1 är lagrad på ett sherryfat, cask #39, i tre år och de har valt att buteljera 1750 st 35cl-flaskor med alkoholhalt på 46 %.

Doft: En frisk sötma träder fram med toner av halm, smörkola, persikor, päron och dadlar. Jag känner hintar av apelsinskal och nejlika som blandas med maltsötma och rostad ek. I bakgrunden finns hela tiden en blommig ton som jag närmast kan härleda till vanilj- och smörblommor med jordiga inslag samt en ton av alkohol.

Smak: En överhängande honungssötma tar över men lämnar lite plats till en ton av rostad ek. Snart lägger sig sötman och går över i en somrig känsla av halm och grästoner. Det poppar upp svartpeppar och kolafudge som går över i en ren ton av alkohol.

Finish: Känslan i munnen är sträv med honung och gräs men det finns hintar av rostad ek och smörkola.

Sammanfattning: Mina känslor för den här utgåvan är lite kluvna, samtidigt som whisky visar bra potential med härliga doft- och smakpalett så tränger det igenom en tydlig ton av ren alkohol. Den här whiskyn är långt ifrån färdig och borde förmodligen ha legat på fatet längre. Doften visar tydlig karaktär från sherryfatet men i smaken är den nästan obefintlig. Frågan är om whiskyn verkligen hade blivit så mycket bättre med längre fatlagring? Ja, det återstår att se hur deras whisky ter sig i framtiden. Den här utgåvan imponerade mig inte alls men det finns viss potential som ändå visar att det finns hopp. Detta är den första norska whiskyn jag smakat på och hoppas på att få smaka mer allteftersom det släpps.

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram