2008 hade vi en provning där det provades whisky från olika delar av världen, World Whisky Tour kallade vi den. Det var Skottland, Amerika, Sverige, Irland, Australien och… ja, när farsan sa att han skulle ta med en joker till provningen lät det mycket spännande, det visade sig vara en Indisk whisky. Vi var lagom skeptiska men givetvis villiga att ge den en chans. Det var en Amrut Peated Cask Strength och man kan säga att den imponerade och vann den provningen stort.

Amrut är beläget i Bangalore i södra Indien. Destilleriet ligger 1000 meter över havet och har ett mycket varmt klimat, 40 grader sommartid och runt 20 grader vintertid. Detta gör följaktligen att änglarna tar närmare 16 % av whiskyn per år i jämförelse med Skottland där det är cirka 2 % samt att mognaden sker väldigt mycket snabbare än normalt. Alltså efter att ha lagrat whiskyn i cirka fem år så är det bara hälften kvar i faten.

Kornet kommer från Punjab och Rajasthan i nordvästra Indien. Dock importeras det rökta kornet från Skottland då man inte har lämplig torv att göra detta själv.

Ikväll provar jag en Singel Cask buteljering från oberoende buteljeraren Blackadder som finishlagrats i Skottland på romfat från Port Morant Distillery i Guyana. Den har en alkoholhalt på 62,3% och det är flaska 57 av endast 278 st.

Utan vatten
Doft:
Det finns en klar sockersöt doft med höiga toner av vanilj och ingefära. Lakrits, läder och svaga röktoner gömmer sig lite i bakgrunden.

Smak: En väldigt tjock och oljig känsla likt flytande honung. Torvig smak med tydliga söta röktoner och hintar av ingefäran och lakrits.

Finish:
En lång eftersmak som börjar med stark peppar och torv, sen sockerkanderad läder. Alkoholhalten gör sig för första gången påmind men är absolut inget störande.


Med vatten
Doft:
Nu tränger röken igenom och gör sig påmind samtidigt som saltlakritstonerna blir ännu tydligare. Jag känner också tydliga toner av mörk apelsinchoklad och att torkade frukter finns i bakgrunden.

Smak: Whiskyn växer otroligt med vatten. Smaker som mintchoklad, marsipan, saltlakrits och mörk honung kommer fram och går över i en oljig söt rökighet med karamell- och arrakstoner.

Finish: Nu en mycket mildare eftersmak tydliga svart- och vitpeppar toner som lättsamt går över i en söt rökig och torvig saltlakritssmak och med en kryddig topp.

Sammanfattning: En helt otroligt god whisky med så många olika dimensioner. Klart bättre med lite vatten i glaset men fungerar fullt klart utan också. Här tycker jag att Blackadder har lyckats riktigt bra, som vanligt. Kan nästan säga att denna Amrut har slagit sig in på min topp 10-lista. Det är ju uppenbarligen inte för inte som Amrut har hyllats såpass mycket. Min första tanke när min farsa hade med sig en whisky från Indien var ju inte direkt att den skulle hamna på topp 10-listan, men ack så fel jag hade! Jag rekommenderar denna starkt och även andra utgåvor av Amrut, den är ett måste i barskåpet!

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram