ardbeg3Ikväll har jag och min familj varit och besökt Ardbeg Embassy i Stockholm. Ja, det är precis som det låter. En whiskybar tillägnad Ardbeg. Restaurangen ligger på Västerlånggatan 68 i Gamla Stan och var tidigare känd under namnet Glenfiddich Warehouse no 68. Till skillnad från nu så var det då tillägnat whiskyn Glenfiddich. 1 oktober 2012 byttes alltså temat ut på restaurangen mot mer rökig whisky och med ett utökat sortiment bakom bardisken med bl.a. svåråtkomliga Ardbeg-flaskor ska en rökigare whiskypublik lockas.

Det är svårt att missa den stora gröna Ardbeg-flaggan utanför restaurangen. När man kliver in möts man av en stor bardisk med hyllor bakom där det finns närmare 300 olika sorters whisky av olika slag. Ardbeg-flaskor från 1970-talet, LOTI:n, Airigh Nam Beist för att bara nämna några. De har även ett gediget utbud av öl i form av svenska microbryggerier på fat.

Så var det dags att inta en FredagsWhisky. Den whisky jag fick i glaset kom från Ardbeg Embassys egna fat och kallas för Ardbeg X i menyn. Den kostar 180kr/dram (drygt 3cl, om inte mer) och är whisky som lagrats på både sherryfat och bourbonfat. Whiskyn har sedan slutlagrats på nya franska ekfat och ligger nu på restaurangens egna fat. Därför kommer också varje glas att smaka annorlunda eftersom den hela tiden långsamt utvecklas. Whiskyn ska vid det här laget vara ungefär 16 år gammal och den har en alkoholhalt på 56,7 %.

ardbeg4Doft: En tydlig doft av varmrökt lax med lena torvkickar och solmjuk mörk choklad inleder. Sherryindrängta körsbär i karamellform tar över och följs av en sockbit (godisbiten) samt sälta, vitt havsskum och riktigt härlig maltighet.

Smak:
Lätta malttoner med peppar och salttorv blandas med lägereldsrök. Senare kommer toner av vaniljstång, kanel och mörka bär som björnbär och hallon. En riktigt grym kryddighet följer upp i form av nejlika och återigen pepprigheten.

Finish:
Ljust trä med mandelkubb, mjölkchoklad och vanilj som avslut. Det mynnar sedan ut i en torr chili-trä-känsla med muskot och vaniljsötma.

Sammanfattning:
Detta är i allra högsta grad en unik Ardbeg eftersom du bara kan testa den på just Ardbeg Embassy. Jag skulle vilja jämföra den med Uigeadail eller Galileo fast med en skönare kryddkick. Doften är riktigt skönt sötrökig med bra komlexitet och djup till skillnad från smaken som ger en riktigt kryddig kick, fortfarande bra komplexitet och djup. Jag tycker whiskyn har riktigt mycket och bra ekighet som ger den en skön karaktär. När jag blandar ut med lite vatten så känns det som att den växer. Det kommer fram lite mer och den blir lite rundare i kanterna. Här har du chansen att testa en mycket bra och unik Ardbeg, så ta den chansen om du får den! Är du i Stockholm och gillar whisky så är detta ett ställe för dig!

Imorgon ska jag trots allt på gå på Iron Maiden-konserten här i Stockholm efter att ha fått erbjudande om en biljett i sista minuten. Då kommer det definitivt att laddas upp med Iron Maiden Trooper som avnjöts häromdagen!  

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram