Ikväll gör jag ett återbesök till ön Arran som jag besökte 2007. Då köpte jag även med mig en flaska Arran Amarone som jag, tillsammans med min far och syster, blev väldigt förtjust i. Vill du läsa mer om destilleriet så kan du klicka på länken *HÄR*

Det ursprungliga Arran Amarone-flaskan, som vi köpte på destilleriet, hade lagrats strax över 8 år innan den fick en 8 månaders finishlagring på Amarone-barrique-fat. Den hade en alkoholhalt på 55 %. Det var en limiterad utgåva på runt 3000 flaskor.

Det är lite skillnad på whiskyn jag har i glaset ikväll som har lagrats på traditionella ekfat, oklart vilken typ exakt och hur länge, och sedan slutlagrats på Amarone-fat. Det är alltså en whisky utan åldersangivelse som har en alkoholhalt på 50 %.

Doft:
En ung ton av inlagda päron som påminner mig av new make. Hubba-bubba-tuggummi, jordgubbar och en svag hint av något som för tankarna till vin och ekfatskaraktär.


Smak:
En spretig sötma med röda vinbär, tanniner och vanilj inleder och går över i en behaglig maltsötma. Det kommer senare in toner av kryddig ek, nötter och choklad.  


Finish:
En sträv kakaoton med kryddig nejlika och kanderade valnötter som mynnar ut i beska trätoner och vanilj.


Sammanfattning:
Jag är minst sagt en aning besviken efter att ha haft förväntningarna från den första flaskan jag köpte på destilleriet. Den här utgåvan är inte alls så bra som jag kommer ihåg att den första var. Visst har den sina goda sidor men jag tycker tyvärr att whiskyn är något spretig och jag finner inte riktigt balansen som jag vill ha. Jag tycker den behöver längre lagringstid för att den ska mogna. Ska jag köpa en Arran så kommer jag inte välja den här för de har en hel del andra utgåvor som är väldigt bra.

Trevlig Helg!  

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram