Black Bottle skapades 1879 av sönerna till Aberdeens skomakare James Graham. Gordon och hans bröder, som hade sin bas i Aberdeen, drev till en början en verksamhet som var inriktad på te men sadlade senare om till blandning och försäljning av whisky. Det blev en populär produkt, i synnerhet för fiskare på östkusten som hade Black Bottle som det självklara valet vid stormiga resor över havet. Te fortsatte bröderna med fram till 1881 då de bytte lokaler och la all sin kraft och tid på att bland whisky. 

 
Namnet kom efter den karaktäristiska färgen på flaskan, svart, men det ändrades runt 1914 i samband med Första Världskriget. Den första designen på flaskan var tysk och de var därför tvungna att byta leverantör. Därmed användes en grön flaska istället. David Graham dog 1919 ochkvar lämnades Charles Innes Graham att driva verksamheten. 1926 avled även Charles och lämnade verksamheten till sin fru Ann Jane.
 
I mitten av 1900-talet hade Black Bottle blivit väldigt populärt vilket också fortsatte. Receptet på Black Bottle ändrades över tiden och landade i att innehålla whisky från samtliga Islay destillerier och ha stor fokus på just Islay. 2013 gjordes dock en ny lansering av Black Bottle med ett recept som skulle efterlikna originalet mer och ta bort fokus på Islay. Idag är Black Bottle en blended whisky som innehåller både maltwhisky från flera Islaydestillerier (dock främst Bunnahabhain), flera från Speyside och naturligtvis ett antal utvalda Grainwhiskies från lågländerna. Den buteljeras på 40 %. 
 
Doft: Mjukt gräddig maltdoft blandas med lätt rök och honungsrostade nötter. Det dyker upp toner av halm och solsmält smör tillsammans med lätta toner av kakao, kardemumma och grainwhisky. I bakgrunden ligger det sötmaltig citrus och rostade mandlar.   
 
Smak: Gräddig känsla som lyfter fram rostade nötter, vitpeppar och citrus. Det dyker upp en skön maltsötma och även lätta toner av enbär och granbarr. Jag känner att grainwhiskyn tränger igenom med lite sträva toner men det sköljs bort av blommor och hö. I bakgrunden hittar jag lätta röktoner med maltsötma och marshmallows. 
 
Finish: Det dyker upp lätta toner av ny ek tillsammans med vanilj och smörblommor. Det går över mer i svaga hintar av Ajax Citron och gräddig fudge.  
 
Sammanfattning: Definitivt en skön whisky för sommaren, lätt och mjuk med bara en touch av rök. Whiskyn är bra balanserad även om den känns något ung i smaken. Grainwhiskytonerna som jag inte brukar vara så förtjust i känns inte överdrivet mycket men det kommer fram, dock inte så det stör mig. Den kunde absolut buteljerats på åtminstone 46 % men det lär väl tyvärr inte hända, vilket jag tycker är väldigt synd då whiskyn antagligen vunnit många poäng på det. För min egen del så är detta en brukswhisky för sommarhalvåret och har du inte testat den så tycker jag definitivt att du ska göra det!
 
Trevlig Helg! 
 
Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram