Jag ska erkänna att när jag satt i Box lagerhus och smakade på Dálvve för första gången var jag inte alls imponerad. Det var inte alls en rättvis bedömningen den fick då eftersom jag testat både rökiga och fatstarka pjäser precis innan plus att whiskyn var riktigt nerkyld då det var väldigt kallt i lagerhuset. Men nu har jag fått tillfället att testa den hemma i vardagsrummet under bätrre förhållanden. Ska bli intressant att se vad som följer.

Den 7 november 2016 släppte Box Destilleri det som de själva kallar för ”The signature malt”, den allra första utgåvan i deras standardsortiment. Tanken är att Dálvve ska finnas tillgänglig och säljas på flera marknader över hela världen. Den är uteslutande lagrad på bourbonfat i fem år och en fjärdedel av den ingående whiskyn är från deras rökiga recept, vilket ger den en ppm på 11. Dálvee betyder vinter och ordet kommer från samiskan. Ungefär 14000 flaskor har producerats i den första batchen. Whiskyn, som är buteljerad på 46 %, är inte kylfiltrerad eller färgad.

Doft: En maltig doft med syrliga citrusfrukter tonar upp sig genom glaset tillsammans med rostad ek, vanilj och muskot. Det dyker upp svaga hintar av kakao, kaffe och choklad. I bakgrunden finns en mycket lätt ton av rök tillsammans med vaniljvisp. 

Smak: Mjuk maltchokald med vaniljsås och rostad ek går över i ett pepprigt chilisting. Det kommer fram toner av mörk choklad, muskot och rostade nötter. I bakgrunden hittar jag rågbrödtoner och färska brutna kvistar.  

Finish: Här kommer det fram hasselnötter, vaniljblommor och choklad som går över i rostad ek och apelsinchoklad. 

Sammanfattning: Måste säga att den smakar otroligt mycket bättre än sist jag smakade den i Box lagerhus, nu känner jag verkligen att den har ett bra djup med en utmärkt komplexitet. En mjuk men ändå karaktärsfull whisky som förmodligen inte alla kommer tycka om. Även om jag tycker balansen i whiskyn är väldigt bra så känns den fortfarande ung och lite oslipad. Finns såklart kanter att fina till men då är det är ung whisky också så det är ju förväntat. Jag tycker Dálvve är en utmärkt ”signature malt” under utveckling som allteftersom whiskyn blir äldre kommer att vara en standard i mitt whiskyskåp. 

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram