”Made in America” by Tusse, del 16.
Bulleit Bourbon
Kentucky, USA
Ålder: Minst 6 år. Alkoholhalt: 40 %


När jag skulle leta fram fakta om Bulleit så gick det inte att komma in på deras hemsida. Den lilla info jag hittade kommer från Wikipedia, så vi får hoppas att den stämmer.
Tom Bulleit drog igång spritkarusellen 1987 och i sin förfaders anda valde han en mäskblandning med ganska hög råghalt. Nämligen: majs 68 %, råg 28 % och kornmalt 4 %. Den sägs även ha väldigt låg fenolhalt då den utsätts för filtrering.
Idag ägs märket Bulleit av Diageo och whiskeyn destilleras av Four Roses i Lawrenceburg. Av någon anledning har man valt att buteljera sin produkt med en alkoholhalt på 45 % för USA-marknaden och 40 % för den europeiska. Något jag inte kan begripa. Jag hade gärna sett att även den whiskey som säljs här hade 45 %.

Doft: Här var det marsipan! Nästan som att strosa runt på gatorna i marsipanstaden Lübeck! Blandat med detta godis får jag plötsligt en konstig men roliga avstickare i form av tuggummi-rosor som ger mig en knuff i sidan. Men jag kommer snabbt tillbaks på benen och får känna på välbekanta uttryck som nejlika, trä, choklad, honung och vanilj. En gnutta anisrot jäktar förbi i sällskap av något svagt örtigt, som efter en kortare djupdykning i kryddskåpet kan jämföras med ”pizzakrydda”.

Smak:
Smaken är något blommigare än vad jag väntat mig. Råg blandas med körsbärs- och äppelblommor. Sedan kommer soltorrt trä. Bourbonsötman finns självklart med i form av vaniljsås och kanelkryddig äppelpaj.


Finish:
Syrligheten från äppelpajen förstärks mer mot slutet och får en dimma av finmald peppar, som övergår till lite chilihetta som svider svagt och gött på läpparna.


Sammanfattning:
Detta är ingen blyg bourbon! Smakerna är direkta och lättolkade men ändå komplexa. För att vara så tydlig är den ändå bra balanserad och avvägd. Jag finner det lite extra kul att den inte är så överdriven i sin rågkaraktär utan lyckas blanda ut det fint med de övriga dragen! Jag har ju blivit ett lite av ett Four Roses-fan och den här vanliga standardutgåvan av Bulleit förstärker mitt, ehm, ”fanskap”. Jag ser fram emot att få prova både deras Rye och 10åriga bourbon när tillfälle ges!

Over and out från Tusse!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram