Runt år 2000 tyckte John Glaser att det fanns alldeles för många företag som blandade och sålde whisky på exakt samma sätt. Han är en amerikan, som flyttat till England, och som jobbade för en stor destillatör. Glaser ville göra saker och ting lite annorlunda och på sitt eget vis för att skapa lycka till fler som gillar whisky.  Det han gör är att starta ett eget och lite annorlunda företag som baserades på den modellen som Blending Husen hade förr i tiden men med en större framtidsvision för kreativitet och kvalitet. Glaser började hemma i köket för att sedan växa och utveckla företaget. Nu över tio år senare har Compass Box ett kontor och blending-rum i London, ett eget lager av mognande whisky i Skottland och över ett dussin anställda.  

Compass Box är ett företag som tror på just kreativitet och i en industri som är väldigt indoktrinerad i ”vi ska göra på samma sätt som vi alltid gjort” så kan det innebär vissa motgångar. Då tänker jag främst på när The Scotch Whisky Association (SWA) förbjöd Compass Box att skriva ut det fulla receptet på deras buteljeringar. Du kan läsa mer om det hos *Tjeders Whisky*

Whiskyn jag har i glaset idag är blandad och buteljerad av Compass Box. Det är en experimentell batch i serien Great Kings Street, närmare bestämt batch 00-V4. Det är alltså en Blended Scotch Whisky vi talar om, en blandning av grainwhisky och maltwhisky. Det jag vet om receptet är att den innehåller 28% Lowland Grain och 72% Malt från Highlands och Speyside med en liten procent rökig Islaywhisky. Det ska vara en whisky med svaga sherryhintar som folk ska välja till sin standard i hyllan. Whiskyn är buteljerad på 3439 flaskor med en alkoholhalt på 43 %.

Doft: Honungrostade kalaspuffar blandas med maltsötma. Morots- & apelsinmarmelad går över i syrlig citrus, torkat gräs och cornflakes. Toner av vanljblommor och rapsolja dyker upp och blandas med hintar av mörka bär. I bakgrunden finns svaga spår av inoljade upphettade majskorn som inte riktigt hunnit bli popcorn, eukalyptusblad och maltrökighet.

Smak: Mjuk kolahonung med toner av brandflakes, grädde, valnötter och rostad ek. Det går över i svartpeppar och sherryindränkta russin. Det finns en svag förnimmelse av rök som trycks ner av choklad- och kaffetoner som blandas med lätt brända vetekakor.

Finish: Chokladtonerna fortsätter tillsammans med smaken av grädde, cornflakes och kalaspuffar. Mot slutet går det över i blåbär och kolad ek.

Sammanfattning: Bara för att det står Blended Scotch Whisky på flaskan så ryggar många tillbaka. Det tycker jag personligen är väldigt fel. Visst smakar mycket Blended Whisky sådär men det finns väldigt många som är riktigt bra. Great King Street Batch 00-V4 är en av dessa! Jag tycker den har en riktigt fin balanserad doft- och smakpalett men en bra harmoni mellan Malt och Grain men även mellan Rök och Elegans. Det är riktigt roligt att sitta och analysera en sådan här whisky då komplexiteten når nya höjder och det finns så mycket olika lager att utforska. Det jag hade föredragit är definitivt en högre alkoholhalt för att höja upplevelsefaktorn ytterligare. Jag börjar mer och mer förstå varför Blended Whisky är modern till Single Malt och jag drar mig mer och mer åt att vilja utforska mer hur Blendedindustrin fungerar närmare. För mig är det relativt outforskat! Great King Street Batch 00-V4 är riktigt bra och jag kommer definitivt se till att jag har ett par flaskor till av denna!

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram