Ikväll befinner jag mig hos min vän Tusse för att prova lite FredagsWhisky. Vi kommer inleda med Irländsk whiskey och sedan ta det lite som det kommer.

På Irland stavar man whisky med e:et i slutet, alltså whiskey, precis som amerikanarna gör. Man trippeldestillerar dessutom sin whiskey på Irland och detta för att få en mjukare och lenare whiskey. Det finns en himla massa irländska whiskeysorter men desto färre destillerier, de går att räkna på din ena hand. Några av destillerierna gör alltså flera olika sorter, både blended single malt och single grain.

Connemara och Tyrconnell produceras på Cooley Distillery som ligger på öns östra sida precis vid Dublin. Destilleriet startades 1987 med visionen att återställa några av de irländska whiskeysorterna från förr i tiden. Samtidigt var tanken att skapa lite mer valmöjlighet för kunden med hjälp av att återinföra äldre tekniker att göra whiskey på.

När Cooley startades var destilleriet det första på över 100 år att byggas. Det var slutet på det långa monopolet i irländsk whiskeyproduktion och skapade en väldigt nödvändig konkurrens i branschen.
Idéerna om att starta Cooley Distillery hade John Teeling redan på 1970-talet när han pluggade på Cambridge. Som en del av sina studier gjorde han ett projekt om nedläggningen av whiskeyindustrin på Irland och såg samtidigt hur dåligt marknadsförd whiskeyn var internationellt. Detta öppnade Johns ögon för att eventuellt starta ett nytt projekt inom whiskeyindustrin.

Under 1900-talet blomstrade den irländska whiskeyn runt om i världen. Det var tre stora faktorer som hejdade industrin – inbördeskriget, förbudstiden i USA och introduktionen av Scotch blended whisky. Mot allt detta hade den irländska whiskeyindustrin inte en chans. 1966 hade antalet destillerier minskat till endast fyra stycken och blev senare två då Jameson, Powers och Cork Distillery gick ihop och blev Irish Distillers. Slutligen var det bara ett företag kvar då Bushmills också gick med i Irish Distillers Group under tidigt 1970-tal.

I nästan 20 år kontrollerades den irländska whiskeyindustrin av ett enda företag. Monopolet gjorde att utvecklingen avstannade men starten av Cooley satte fart på branschen. Cooley var alltså det första destilleri att öppna på över 100 år. Efter att ha fixat lokaler och förvärvat några äldre whiskymärken som Tyrconnell och Old Kilbeggan var det bara att sätta igång. Sen dess har irländsk whiskey jobbat sig tillbaka på världsmarknaden.

Dryckesjätten Pernod Richard äger idag Irish Distillers som styr över Jameson, Powers och Paddy. Diageo äger Bushmills och kvar står alltså Cooley som det enda irländskt ägda destilleriet kvar i landet.

Connemaran vi dricker idag är, till skillnad från den traditionella irländska whiskeyn, bara dubbeldestillerad och är dessutom gjord på torvrökt korn. Vilket betyder att den är ganska unik.

Connemara har lagrats på amerikanska ekfat i 8 respetive 12 år och har en alkoholhalt på 46% respetive 40%.

Connemara Peated 8 years 46 %

eFred
Doft:
Det inleder med söta frukter som aprikos, päron och grön banan samt mörk choklad. En lätt men söt rökdoft bryter av och följs av viniga toner och en svag alkoholviff.

Smak:
Mjuk inledning med en träig sötma och lätt torvkänsla. Får associationer till päronlikör.

Finish:
En sträv, besk och kryddig eftersmak med långdraget päronträ.

Tusse
Doft:
Äpple, plommon, päron, våt bark, varm rök och saltat kött.

Smak:
Salt, mörk choklad och mera rök.

Finish:
Beska slånbär och enrisrök.

Connemara Peated 12 years 40 %

eFred
Doft: Slät doft med inledande citrushonung och svaga toner av lakritsrök följt av höbalar i ladan.

Smak:
Väldigt len honungskänsla som följs av en maltig tranbärston. Viss träighet känner jag och rökigheten kommer lite i skymundan tyvärr.

Finish:
Slät finish med söta toner av mörka bär och äpplecider.

Tusse
Doft:
Marsipan, hint av rök, vått visset gult gräs, röda mogna äpplen (Cox Orange).

Smak: Sälta, mer av rött mjöligt äpple, sega råttor.

Finish:
Sirap, kåda övergående till ekollon. Sötsalt mogen frukt med touch av läder.

The Tyrconnell 40 %

eFred
Doft: Äpplemosvin med ingefära och gurka känner jag här. Blomsteräng med kolatoner finns i bakgrunden.

Smak:
Här finns söt bittermandel på ett mycket bra sätt. Övermogna vildäpplen som man pallat från grannen och viss maltighet.

Finish:
Sträv fruktighet av äpple och viss ljus träighet

Tusse
Doft:
Mörk sirap, kaprifol och hemkola. Något oljig.

Smak:
Honung, mandel och strävheten hos omogna vildäpplen.

Finish: Sträv bränd finish som övergår till Haribo persikogodis.

Sammanfattning:
Svårast idag var nog att stava whisky med e, alltså whiskey. Men för att utse en vinnare. Vi är helt överens om att alla tre är väldigt nära varandra fast ändå väldigt olika på något sätt. Det var otroligt svårt att utse en vinnare. Connemara ligger definitivt i topp medans Tyrconnell kommer lite efter. Så det står mellan 8 åriga och 12 åriga… efter lite diskussion så kommer vi fram till att 12an är väldigt välbalanserad och komplex samtidigt som den är väldigt mjuk och skön. 8an känns mer spretig och aningen starkare men ändå väl avvägd precis som vi gillar. Så det får bli en delad första plats mellan 12årig och 8åriga.

Trevligt Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram