Jag har bara ett fåtal gånger tidigare fått tillfälle att prova whisky från England. Då har det varit St. George Distillery´s Chapter-utgåvor. Idag tänker jag ge mig på ett prov jag fått från Clydesdale som den andra september släpper en ny utgåva från just St. George Distillery och The English Whisky Company.

St. George Distillery är ett väldigt nytt destilleri som ligger i Norfolk, England. För att få igång projektet tog de hjälp av Iain Henderson, som tidigare jobbat på Laphroaig, och destillationen började i december 2006. I augusti 2007 öppnades ett besökscenter med rundturer och en whiskyshop. Innan Iain lämnade destilleriet spenderade han fyra månader med att lära upp David Fitt, en bryggare från Greene King. När jag var på Falkenberg Öl & Whiskymässa fick jag chansen träffa David som är en mycket trevlig kille.

Destilleriet har hunnit fylla lagerhuset med ungefär 2000 tunnor sedan starten och har dessutom hunnit släppa en del utgåvor.

Whiskyn jag har i glaset idag är en rökig utgåva från The English Whisky Company. Den är inte kylfiltrerad och innehåller inte några färgämnen. Alkoholhalten ligger på 43 %.

Doft:
Till en början känner jag otroligt mycket maltsötma som följs av olika citrusfrukter. Detta blandas sedan upp i en söt torvighet med tydliga toner av varmrökt lax, bränt trä, aprikoser, havssälta och vaniljblommor. Lite mer i bakgrunden hittar jag hintar av övermogen banan och smörkola.


Smak:
Sockertorven fyller munnen tillsammans med lätta toner av aska och farinsocker. Kakao och körsbär dyker upp på en träig grund och i bakgrunden finns maltsötma, vanilj och lakrits.


Finish:
Riktigt mjuk med mycket lätt peppar, vanilj och kakaotorv. Det mynnar sedan ut i sockrad träplanka med citrusskal.


Sammanfattning:
The English Whisky Company har här en riktigt fin whisky med stor potential. Det känns att whiskyn fortfarande är ung men den är väldigt rund och mjuk men också fyllig. Den är inte superkomplex och hade förmodligen varit aningen bättre med en lite högre alkoholhalt men jag kommer definitivt att kunna njuta många kvällar med denna i glaset. Doften påminner mig mycket om en lätt rökt Kilchoman fast inte lika robust och komplex. Några år till på fat så kommer den engelska whiskyn att vara riktigt bra, tror jag.  Under tiden får vi njuta av denna trevliga utgåva!

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram