Just whisky från The English Whisky Co. har jag inte testat så mycket tidigare men det jag har provat har ändå visat prov på bra potential. Jag fick även tillfälle att träffa Davis Fitt, som sköter destilleringen, på Falkenberg Öl och Whiskymässa för två år sedan men tyvärr hann jag inte med någon intervju. Vill du läsa kort om destilleriet klickar på länken här: English Whisky Black Range Peated 

Whiskyn jag har i glaset idag destillerades 16 oktober 2007 på St. George Distillery och har fått vila på fat #791, som tidigare innehöll italienskt vin av sorten Sassicaia. Det var sedan Clydesdale som fick köpa fatet som buteljerades den 24 augusti 2015. Whiskyn är alltså 7 år och 10 månader gammal, buteljerad utan kylfiltrering och utan färgämnen i 300 flaskor med en alkoholhalt på 57,1 %.

Doft: En otroligt nötig doft blandas med en känsla av kolad ek, vinös sötma och torkad frukt så som dadlar, aprikoser och plommon. Det tränger igenom friska toner av hö, smultron och mjuk kolafudge. Jag känner också förnimmelser av lavendel och rosbladsolja. I bakgrunden finns hela tiden en svag maltighet tillsammans med den tydliga känslan av kolad ek.  

Smak: En riktigt krämig honungskänsla hettas upp med toner av cayennepeppar och djupt kolad ek. Den krämiga känslan kommer tillbaka när hettan lagt sig och blandas upp med paranötter, hasselnötter och mörk choklad. Kakaotonerna stannar kvar och blandas med vinmarinerat rökt kött. Maltigheten ligger svagt i bakgrunden.  

Finish: I eftersmaken kryper det fram svaga vaniljtoner som snabbt går över i gräddvinssås med riktigt mycket paranötter, torkade trattkantareller och rostade ektoner.  

Sammanfattning: När jag provar whiskyn känner jag en otroligt koncentrerad sötma som integreras bra med övriga smaker och dofter. Det finns en riktigt bra komplexitet och bjuder på en grym upplevelse. Jag tycker att whiskyn känns djup och riktigt fyllig men behöver fortfarande lagringstid för att uppfylla full harmoni och balans. När jag testar whiskyn med lite vatten tycker jag att den sköna koncentrerade upplevelsen plattas ut. Den tappade stinget lite och kändes inte lika intressant. I min mening är detta en riktigt grym whisky så länge man inte blandar i vatten. Ett givet köp, finns fortfarande på Systembolaget, men var försiktig med vattnet. 

Trevlig Helg!

 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram