Idag testar jag riktigt gammal whisky med en nästan ogenomtränglig mörkröd färg, underbart att se. Det är en 50-årig Glenfarclas det handlar om och tack vare Marcus Kainen har jag fått ta del av denna upplevelse. Jag har testat ett fåtal Glenfarclas-utgåvor tidigare som varit allt från okej till riktigt bra. På länkarna här nedan kan du läsa mer om dessa och lite historia om destilleriet Glenfarclas.

Glenfarclas Heritage vs Glenfarclas 21yo

Glenfarclas Family Cask 1972

Jag kan inte hålla mig längre så jag går direkt på analysen. Det jag har i glaset är en whisky som är destillerad så tidigt som 1956 och har legat hela 50 år på sherryfat #1758. Whiskyn buteljerades 27 februari 2007 på 435 flaskor med en alkoholhalt på 47,3 %.

Doft:
En dov och mörk doft av plommonkarameller och nötter inleder. Chokladdoppade dadlar och körsbär följer efter och möts upp av en lätt rökton med brända trätoner och apelsinskal. Viss kryddighet som kanel, nejlika och en vaniljstång ligger i bakgrunden.   


Smak:
Tung men len start som bjuder på mycket ekfatskryddor samt hasselnötter, paranötter och russin i körsbärshonungssås. Den trögflytande känslan av honung går över i nötolja med sherryinlagda körsbär och aprikoser.     


Finish:
Avslutningsvis kommer en skön kick av chili-mandel-mint-choklad med russin, vaniljsherry och bränt trä. Eftersmaken ligger kvar relativt länge och blommar ut i en träig mandelsherrysötma.  


Sammanfattning:
Det är väldigt häftigt att få chansen att prova sådana här utgåvor. Jag kan säga att detta är en riktigt stor whisky i den bemärkelsen att den doftar och smakar väldigt mycket! Djupet i whiskyn känns oändlig. Vetskapen om dess ålder hjälper givetvis till att spä på känslan men whiskyn lever verkligen upp till färgen skulle man kunna säga. Otroligt mörk och härlig. Den uppvisar komplexitet, härlig influens från sherryfatet och även om det finns mycket ekfatskaraktär så är den, enligt mitt tycke, inte över-ekig. Glenfarclas-karaktären finns definitivt där, mycket fruktighet plus en skön sötma. Ett halvt decennium är lång tid och det händer väldigt mycket på vägen. Får du chansen att testa själv så ta den!

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram