Malmö Öl & Whiskymässa är i full gång och det är inte vilken dag som helst. Jag tillsammans med ett gäng andra har fått chansen att uppleva något alldeles unikt. Jag fick en inbjudan av Thomas Kuttanen att delta på provningen av världens äldsta buteljerade whisky, Mortlach 75yo, som betingar ett pris på över 250 000 kr per flaska. Detta är verkligen en riktig once-in-a-lifetime-provning! Det är en stor ära att ens få möjligheten att få prova den här typen av whisky. Mina frågeställningar innan var givetvis, kan det ens vara värt pengarna?! Smakar det ens i närheten av bra?

mortlach-75-year-old-gordon-and-macphail-whisky-2När en whisky lagras så påverkas spriten av fatet då whiskyn andas i fatet, whiskyn vandrar alltså in och ut ur träts porer. För lång lagring kan t ex göra att whiskyn bara smakar trä. Samtidigt dunstar alkoholen bort med tiden, därav blir alkoholhalten lägre ju längre det lagras. Vid vissa enskilda förhållanden händer det att alkoholhalten stiger, detta sker vid varma klimat för att vattnet avdunstar före alkoholen. Allt detta betyder att ju längre man lagrar whiskyn desto mindre finns det kvar i fatet, ju mer smak och desto lägre alkoholhalt har det. Sen finns det givetvis många andra faktorer, t ex hur tätt fatet är och hur många gånger fatet används (fatets användning kan liknas med tepåse-effekten).

Just den här whiskyn destillerades på destilleriet Mortlach den 17 november 1939 och fylldes på ett First-fill sherryfat av John Urquhart, som var den första i familjen som var involverad i Gordon & Macphail. Den har legat och mognat i hela 75 år på fatet och sedan buteljerats, på fatstyrka 44,4 %, av Gordon & Macphail i specialgjorda kristallkaraffer. Endast 100 st av dessa karaffer har släppts världen över.

Doft: En riktigt balanserad doft av citrus, nytvättad tvättsvamp, frisk aprikos och vanilj. Det finns mycket ekfatskaraktär, men absolut inte överekad. Ungsbakad leverpastej finns det toner av. Känner nejlika och lätt kakao. Det kommer fram kolakarameller, apelsinskal och Ajax citron, ja rengöringsmedlet! Det doftar riktigt gött!

Smak: En mjuk honungskola fyller munnen och går över i citrussötma, helt galet mycket kokos exploderar tillsammans med vaniljstång och paranötter.

Finish: Sträv citrus, ungsbakad kokosnöt med citrussötma och vaniljfudge. 

Sammanfattning: Jag förvånad över hur levande whiskyn är, skulle i princip kunna ligga ett par år till på fat. Det är en balanserad upplevelse med skön doft- & smakpalett. Otroligt mycket kokostoner som exploderar i smaken men det finns även andra sköna aspekter som gör den sjuk bra. Värd priset?! Nej, 4000kr/cl är helt galet men det är svårt att prissätta den här typen av upplevelse. Javisst, jag har testat Världens Äldsta Whisky, that’s once-in-a-lifetime-provningen i livet, extremt bra men hallelujamoment är det inte! 

 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram

One thought on “Gordon & MacPhail Generations Mortlach 1939 75 Years Old

Comments are closed.