Sitter på tåget mot Stockholm Beer And Whisky och min syster som möter mig på STHLM-central. Vi kommer tillsammans sondera runt Nacka Strandsmässans hallar och frossa som så många andra. Men först kommer jag tjuvstarta helgen med en FredagsWhisky som jag valde ut igår. Jag tittade runt bland hyllorna hemma och kom fram till att jag faktiskt var sugen på något rökigt. Valet var ganska svårt då det står väldigt mycket rökigt i mina hyllor. Men längst in i mitt ”sample-skåp” hittade jag en liten japansk flaska som jag genast blev väldigt intresserad av. Jag har hittills bara haft riktigt goda erfarenheter av japansk whisky, både blended och single malt. Förra årets upplaga av provningen vi kallar World Whisky Tour (läs mer här) vann Japan en guldmedalj och vi hade även en Japan vs Skottland-provning (läs mer här) där Japan tog hem förstaplatsen. Jag har dock inte, vad jag kommer ihåg i alla fall, smakat på någon hårt rökt japansk whisky innan.

Hakushu-destilleriet ligger i de södra japanska alperna, en bit sydöst om OS-staden Nagano. Det ägs av Suntory och är det andra destilleriet som företaget har uppfört. Det första var Yamazaki. Hakushu byggdes djupt in i skogarna kring Kai-Komagatake (”Pony Mountain”) år 1973, cirka 50 år efter Yamazaki byggdes. Härifrån tas även vattnet som används till whiskytillverkningen. Det är ett väldigt mjukt och mineralrikt vatten mycket på grund av granitbergen och skogarna som regnvattnet rinner genom.

Hela anläggningen där destilleriet ligger är väldigt stor då det egentligen är två separata destillerier. Det första som byggdes år 1973 har 24 pannor och ligger för närvarande i malpåse. Whiskyn görs idag i det andra destilleriet som byggdes 1981 och kallas Hakushu Higashi, eller Hakushu East.    

Whiskyn jag dricker idag är icke åldersbestämd och gjord på rökt malt. Vad jag har förstått ska den ha runt 25-30 ppm fenolhalt. Spriten är lagrad på bourbonfat och har en alkoholhalt på 48 %.  

Doft:
Maltig chokladrök, svag humle, citrus och saltad torkad fisk med aprikosmarmelad, plommonpuré och vaniljblommor.


Smak:
En sträv honungssmak infinner sig tillsammans med mintchokladsöverdragna apelsinkarameller samt hintar av torvrök, nejlika, sälta och vanilj.


Finish:
En känsla av tanniner, sött trä och vanilj som planar ut långsamt och lämnar kvar en smak av vaniljchoklad.


Sammanfattning:
Japanarna gör fortfarande bra whisky, fast numera är jag väl inte så överraskad över att det är bra whisky. Här har Hakushu lyckats bra att väva in röken utan att den tar över. Den kittlar lätt i bakgrunden och släpper fram fruktigheten. Den känns välbalanserad men har en viss känsla av standarditet över sig. Det är en riktigt god whisky att avnjuta till vardags men inte mer än så. Nu anländer jag snart till huvudstaden och mässan! Ses vi där tro?

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram