Förra veckan var det World Whisky Tour där det smakades en del intressanta whiskysorter. Bland annat Hammer Head från Tjeckien. Kan det verkligen vara något undrar du? Ja, den fick ju ändå en fjärde plats utav nio provade så något rätt måste de ha gjort.

Whiskyn i fråga är gjord i västra Tjeckien på Pradlo Distillery. Under 1980-talet var destilleriet fortfarande ett stort nationellt företag och då togs ett beslut att de skulle börja producera en högkvalitativ single malt whisky. Just whiskyn jag smakar idag är gjord 1989 strax innan Berlinmurens fall, vilket ändrade hela östra Europa för alltid. Destilleriet hade i många år destillerat pot-still sprit av olika sorter innan det började experimentera med att göra whisky.

Stock Spirit som köpte destilleriet gjorde det utan vetskap om att whiskyn ens existerade. Tony Roberts förklarar att destilleriet var uppbyggd precis som ett skotskt destilleri. 1928 byggdes destilleriet och då installerades en kvarn, en Iron Hammer Mill, av samma stil som de flesta traditionella skotska destillerier.

När de tillverkade whisky valde destilleriet inhemskt korn från Tjeckien och vattnet kom från Böhmen-regionen. Lagringen är gjord i helt unika ekfat gjorda på 100 % tjeckisk ek. Detta gör också whiskyn till något helt unikt för världen. I slutet av 1989 när muren föll låg whiskyn i källarlagret och glömdes in princip bort i över 20 år. Även om faten underhölls så var det inte för än 21 år senare som dess verkliga kvalitet återupptäcktes.

Namnet kommer från smeknamnet på kvarnen på destilleriet, The Iron Hammer Mill. Whiskyn har en alkoholhalt på 40,7 % och har alltså lagrats på tjeckiska ekfat i 21 år innan den buteljerats.

Doft:
Det första jag känner är inlagda päron, en viss blommighet och söt karamell. Sen kommer lite kryddig nejlika och ek från bakgrunden.


Smak:
Känns len och aningen oljig. En mintig ekighet tillsammans med en lite eldigare smak inleder. Smaker som päroncognac och kanel utmärker sig en aning tillsammans med lite anis och läder.


Finish:
En väldigt söt med ändå kryddig eftersmak som på något sätt byggs upp och känns lite som chili mot slutet.


Sammanfattning:
Jag skulle vilja säga att detta har tjeckerna verkligen lyckats med. Jag gillar den skarpt. Den är ganska spretig och smakerna kommer från alla håll men det känns på något sätt rätt. Whiskyn är absolut ingen 10-topp-whisky men skulle verkligen rekommendera er till att testa den om ni vill smaka på en helt unik whisky med en unik stil.

Trevlig Helg!

 
 
Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram