I tvisten om titeln ”De äldsta destilleriet i Skottland” finns destilleriet Littlemill med på ett hörn. Littlemill har en historia som stäcker sig så långt tillbaka i tiden som 1750. Destilleriet låg utanför staden Bowling precis vid foten av Kilpatrick Hills. En omfattande renovering gjordes på destilleriet 1875 och som brukligt på skotska destillerier byttes det ägare en hel del. Trippledestillation av spriten tillämpades fram till 1930 då de dåvarande ägarna bytte till dubbeldestillation.
Littlemill låg i närheten av Glasgow och gränsen mellan Highland och Lowland men är ofta klassat som ett Lowland-destilleri, förmodligen på grund av deras trippeldestillation.

Littlemills hävdande om att vara Skottland äldsta destilleri skulle kunna baseras på historiska fakta och dokumentation. Så gamla papper kan dock vara svåra att lita på och eftersom Littlemill stängdes ner i mitten av 1990-talet och resterna förstördes i en brand 2004 går facklan för äldsta destilleri över till Bowmore på Islay.

Dagens buteljering är en Single Cask- utgåva från Hart Brothers. Spriten är destillerad på destilleriet Littlemill i februari 1992 och sedan lagrad på en port pipe i 21 år. Buteljeringen skedde i november 2013. Alkoholhalten är 51,9 %.

Littlemill 21y hart brothers2Doft:
En sirapsdoft sprider sig tillsammans med lätt körsbär och en mycket tydlig maltighet. Hintar av apelsiner, kastanjer, plommon och kryddnejlika dyker upp men känns en aning svagt i förhållande till den tydliga doften av kakaoträ och kolafudge.


Smak:
En vinös och pepprig maltighet inleder men lämnar plats för mörkt och lätt bränt trä, nötter och kryddor som nejlika och kanel. En chokladhonungskänsla lägger sig på tungan och friska mintiga päron- och citrustoner poppar upp och ner på tungan, känns nästan som kolsyra.


Finish:
Citrustonerna hänger med i eftersmaken tillsammans med hintar av nötter, vaniljkola, sirap och lätt aska.


Sammanfattning: Mitt sample verkade vara lite för kallt när jag började för jag tyckte att doften till en början var väldigt inkapslad. Allteftersom jag värmde glaset i handen öppnade whiskyn upp sig och blomstrade riktigt fint. Mycket vinösa toner som integreras bra med maltighet, frukt och ekfatskaraktär. Jag tycker att den, efter att jag värmt glaset i handen, hade en riktigt skön balans och komplexitet. Den utvecklas och blommar ut ännu mer med lite vatten. Den här whiskyn passar alldeles utmärkt i detta ganska ruggiga väder som råder just nu och vill du ha en flaska så finns det på Systembolaget. Det är Whiskytaste Sweden som ser till att dessa finns på beställningssortimentet.

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram