I lördags besökte jag Stockholm Beer & Whisky Festival och det var helt fantastiskt. Det fanns whisky, öl, rom, cognac och massa annat i överflöd. Jag fick träffa massa trevligt folk, bland annat Michael Heads som är destillerichef på Ardbeg, och många andra. Jag passade på att prova Hazelburn 8 Years (nr 86073) för att ha en referens när jag nu ska prova den med Sauternes wood finish.

Hazelburn görs, sedan 1997, av Springbank Distillery i Campbeltown längst ner på halvön Kintyre på Skottlands västkust. Det är trippeldestillerad whisky precis som den irländska whiskeyn. Trippeldestillering gör att de tyngre smakämnena inte följer med vid den sista destilleringen vilket ger en fruktigare och lättare smak.

Precis som Springbanks Longrow så har Hazelburn fått namnet från ett gammalt Campbeltown-destilleri. De flesta byggnaderna från det gamla destilleriet finns kvar trots att det varit nerlagt i nästan hundra år.

Denna whisky har lagrats fem år på vanliga bourbonfat och därefter dryga tre år på på Sauternesfat. Sauternes är ett sött vin från området med samma namn i vindistriktet Boureaux i Frankrike. Whiskyn har en alkoholhalt 55,9 %.

Doft:
Det inleds med en riktigt mörk och dov sötma av torkad frukt som dadlar, fikon och aprikos. Sedan kommer lukter av mynta, nejlika, körsbär och mormors jordkällare.


Smak:
Inledningsvis känns en fruktmarmeladskänsla av typen aprikos och dadel. Sedan känns en träig strävhet med körsbär, muskot och en aning kanel.


Finish:
En lång, relativt stark och lite sträv eftersmak med tanniner, örter och mycket trä.


Sammanfattning:
Jag känner mig väldigt kluven. I lördags när jag smuttade på Hazelburn 8 Years så kändes den verkligen lätt, trevlig och fräsch. Men med tre års lagring på Sauternes så är det verkligen en helt annan whisky. Jag känner inte den ursprungliga karaktären alls. Nu kändes det mer som min smak med mycket trä, torkade frukter och den där strävheten. Återigen är detta en whisky som min syster skulle tycka om väldigt mycket. Jag tycker detta är en klart grym whisky med en otrolig komplexitet och ett djup som slår mycket annat. Den är ändå på väg mot toppen men snubblar precis på målsnöret, enligt mig. Med några års lagring till så kommer whiskyn absolut att vara i världsklass.

Imorgon är det Bourbonprovning på tapeten!

Trevlig Helg!

 
 
Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram