I kväll testar jag den senaste utgåvan från Spirit of Hven, Seven Stars No.5 Alioth, som är en begränsad upplaga på endast 3167 buteljer. Så här skriver destilleriet själva om whiskyn:

>Detta är den femte whiskyn i Spirit of Hvens “Seven Stars” serie. Det är en singelmalt whisky med distinkt men fortfarande avrundad torvrök, gjord från korn till flaska i det lilla familjeägda destilleriet beläget på ön Hven, i sundet mellan Danmark och Sverige. Den har fått sitt namn efter stjärnan Alioth i stjärnbilden Ursa Major (Karlavagnen). Namnet Alioth stammar från arabiska, alyat som betyder ”Fårets svans”, efter dess position i asterismen. Alioth är den ljusstarkaste stjärnan i konstellationen och nr.31 bland stjärnor synliga från jorden Denna stjärna känd för hinduister som Añgiras, en av de sju Rishis. Den beskrivs som läraren av gudomlig kunskap och medlare mellan människor och gudar. Sju har alltid varit ett heligt tal. Antikens filosofer kallade de klassiska himlakropparna (förutom jorden, de man kan se utan teleskop) för de sju stjärnorna. Dessa gav även namn till veckodagarna. I uppenbarelseboken symboliserar stjärnorna de sju kyrkorna, anledningen till att vi fortfarande har sjuarmade ljusstakar. Det finns tre stjärnkonstellationer som vi generellt benämner ”sjustjärnorna”. Den första är de sju ljusstarkaste stjärnorna i Ursa Major (Stora Björn). Om man drar en tänkt linje från stjärnan Merak genom Dubhe och ungefär 5 gånger mellanliggande avstånd, så kommer man till Nordstjärnan (Polstjärnan) som är den sista stjärnan i Ursa Minor (Lilla björn). Den tredje är Plejaderna. Sjustjärnorna spelar även stor roll i symboliken runt Odd Fellows, Frimurarna etc.. ORGANIC & ETHICAL TRADE CERTIFIED BY SE-EKO-01.

Receptet för Alioth är 8% Chokladmalt, 48% Rökmalt och 44% Lagermalt. Destillatet har fått mogna på 10,8% Fransk Petraea, 25,6% Fransk Robur och 63,6% Amerikansk Muehlenbergii. Whiskyn har fått gifta sig och slutlagrats på 500L fat av Spansk Quercus Robur. Dessa har tidigare innehållit en unik torr Oloroso Sherry som bidrar med en torr nötig mandelkaraktär, tillsammans med toner av russin, nysågat fruktträd och citrustoner. Allt i en lockande harmoni. Oloroson ger en typisk ”flor” karaktär. Detta är den mest extroverta whiskyn hittills i Seven Stars serien. Med 34 ppm fenoler och extra torra tanniner längtar denna whisky efter sällskap av en försiktigt rullad Lancero, gärna med en Cortado vid sidan. Den unika fatlagringen och blandningen av olika eksorter ger en komplex framtoning. En whisky designad för sanna konnässörer. Denna whisky är buteljerad på Hven vid 45 vol%, utan kol- eller kylfiltrering, inga färgämnen eller tillsatser. Den är ekologiskt certifierad och naturlig, som det skall vara. Varje flaska är individuellt numrerad och kontrollerad innan den vaxats för hand.<

Jag dyker ner i glaset….

Doft: En chokladig honungsrökig doft är det första jag känner tillsammans med havssälta, tobak och sherrytoner. Det dyker upp röd bär som hallon och jordgubbar tillsammans med romgrädde. Mitt i känner jag tydliga malttoner, hö och vaniljindränkta ektoner. I bakgrunden ligger det en söt och gräddig sherrysötma.

Smak: Mjuk honungrökighet med pepparsting går över i chilihetta, ingefära och ekfatstoner. Det dyker upp toner av vaniljblommor, hallonbåtar och skalad mandel. Röken fortsätter under kontrollerade former att växa fram och går över mot piptobakshållet. I bakgrunden ligger det sherrytoner och en del maltsötma.

Finish: Rökigheten tar sig och skapar et moln tillsammans med vanilj, björnbär och grädde som mynnar ut i rökta och rostade mandlar.

Sammanfattning: Jag är imponerad! Tycker detta är en av de bättre som kommer från lilla ön. Whiskyn känns riktigt harmonisk och skön. En rökig och samtidigt söt whisky med bra balans i doft- och smakpaletten. Jag tycker att man får lite av allt och den kommer passa vid många tillfällen, vilket är en superbra egenskap. Det jag saknar är en aning power i eftersmaken men samtidigt så är den trevlig så finns egentligen ingen anledning att försöka hitta fel. Det är helt enkelt en riktigt bra whisky, definitivt köp!

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram