Idag är det Saint Patrick’s Day, Irlands nationaldag. Dagen firas, till minne av landets skyddshelgon Patrick, mestadels USA, Kanada, Storbritannien och Irland.  Det är det tradition att ha gröna kläder på sig och om man ser någon som inte bär vare sig kläder eller accessoarer i grönt har man enligt amerikansk tradition tillåtelse att nypa dem. Sankt Patrick är även känd som den person som införde kristendomen på Irland. Klöverblad symboliserar också Saint Patrick’s day på grund av att Sankt Patrick, enligt legenden, använde blad av trådklöver som en liknelse för att förklara treenigheten. Många irländare skickar levande trådklöverplantor till släkt och vänner världen runt lagom till St Patrick’s Day.

Därför tänker jag också ta mig an en irländsk whiskey som kommer från HYDE. Den är gjord av 100 % mältat irländsk korn, destillerat vid ett enda destilleri. Den är tillverkad i små serier på en traditionell kopparpanna. Whiskeyn lagras i över 10 år i kolade Frist Fill ex-bourbonfat från Kentucky i USA. Sedan lagras whiskeyn avslutningsvis ytterligare sex månader i antingen Sherry eller nya ekfat. På Hyde använder man alltså två olika fat för att finishlagra whiskeyn. Majoriteten av den irländska whiskeyindustrin använder vanligtvis bara bourbonfat för hela sin mognadsprocess.

Hyde No 1 lagras alltså de första 10 åren i 200 liters bourbonfat. Sedan i ytterligare 10 månader i rostade Oloroso sherryfat på 250 liter gjorda av vit ek, från Cadiz i Andalusien-regionen i sydvästra Spanien. Den är buteljerad med en alkoholhalt på 46 %.

Doft: Rostade ektoner blandas med hö, smörblommor och kolafudge. Det dyker upp maskrosblad, nejlika och röda plommon tillsammans med lätta tobakstoner och inlagda päron. En mjuk honungdoft slingrar sig runt i bakgrunden tillsammans med maltsötma och sockrade röda äpplen. 

Smak: Mjuka rostade toner med av ekkvistar och mandel blandas med honung och vaniljglass. Det dyker upp sockrade blåbär och övermogna päron. Halm och hö dyker upp tillsammans med ljus choklad. 

Finish: Det kommer fram peppriga toner tillsammans med maltsötma, vanilj och ännu mer övermogna päron. 

Sammanfattning: Detta är en klart godkänd whiskey, dock ingen kioskvältare. Den har definitivt bra balans i doft- & smakpaletten med mjuka och sköna toner som blandas med det lite kryddigare. Den här typen av whiskey tycker jag ofta passar bättre i en lägre alkoholhalt och som en sommarwhiskey på en terrass ute i solen. Detta känns dock som en lite tyngre version av en väldigt lätt whiskey och gillar du irländskt eller inte har provat whiskey från Irland innan så tycker jag definitivt du ska prova.

Happy Saint Patrick’s Day och trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram