Detta var ämnat att blir farsans julklappswhisky förra året precis som året innan då han fick Cask 21. Dock drabbades vi av förseningar då först för att vädret inte tillät att transporten av fatet kunde ske. Sedan var det en del andra missförstånd och avhopp av folk i Skottland med mera som ökade ut väntetiden. Det var 4 månader senare som flaskorna äntligen anlände till Systembolaget. Efter lite sedvanligt strul med Systembolagets beställningssystem och deras kommunikationsförmåga, som närmast kan liknas med en fiskmås, så kom äntligen flaskorna till min famn ytterligare en månad efter det.      

Far fick dock vänta enda till efter midsommar och då satte vi oss ner framför brasan och njöt av den tillsammans och nu har även jag själv gjort en djupdykning i glaset. Detta är alltså tidningen Whisky & Bourbons andra utgåva. Whiskyn är destillerad på Jura Distillery 1999 och lagrad på ett First Fill Amoroso Oloroso Sherryfat i drygt 14 år och är en single cask- utgåva. Den buteljerades 2013 på 540 flaskor med en alkoholhalt på 56,9 %.

Doft:
En fruktkompott inleder i form av aprikoshonung med körsbärskarameller. Senare blandas halmtoner med citrus och vanilj. Lite mintigt trä ligger i bakgrunden tillsammans med lätta rökpuffar och havssalt.


Smak:
Pepprig torv blandas med en jordig sötma. Rikligt med kryddor som kanel, nejlika och timjan blandas upp med toner av torkade frukter. Aprikos, ananas, russin och plommon tillsammans med vaniljsocker, mörk choklad och mera torv.


Finish:
Chilikanelstång med en sträv sherrysötma som går över i choklad och aska som ligger kvar otroligt länge.  


Sammanfattning:
Även om jag nog tycker att den första buteljeringen, Cask 21, är bättre med dess rökiga uttryck så är detta en riktigt grym whisky. Jag gillar whiskyn som destilleras på den lilla ön Jura. Redan på doften känner jag hur komplexiteten för mig in på djupet och in i ren fantasivärld av härliga dofter. Det känns harmoniskt och balanserat. Smaken visar prov på samma komplexa djup och har även den en väl integrerad palett. Med vatten växter whiskyn ännu mera och framhäver olika smaker beroende på hur mycket du droppar i. Jag satt väldigt länge och experimenterade droppvis och kunde nog suttit i en mindre evighet. Kort sagt, helt klart värd att väntas på!

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram