Idag öppnar dörrarna till Falkenberg Öl- & whiskymässa för femte året i rad och det är även första året som jag inte kommer närvara alls på mässan. Falkenbergsmässan är starten på höstens alla mässor runt om i landet. När min vän, Tusse, besökte Falkenbergs Öl- & whiskymässa förra året ställde han ett par frågor Fredrik Almryd, radioprofil samt en av mässans arrangörer, för att ställa några frågor om mässan.

Det poppar upp fler och fler dryckes- och delimässor i Sverige. Hur profilerar ni er bland landets mässor?

– Falkenberg är en sommarstad, så det passar bra med en mässa i slutet på sommaren. Då finns det fortfarande många sommarturister kvar på helgerna. Än så länge är det den första mässan för höstsäsongen!

Var ifrån kommer era besökare?

– De flesta kommer från Falkenberg, Varberg och Halmstad. Ca 20% kommer från resten av landet.

Hur lockar utställare alt. väljer vilka som ska vara med på mässan?

– Inför första året (2013) åkte runt till andra mässor och knöt kontakter och snackade in oss hos utställare. Nu går första tjing till gamla och återkommande utställare. 2016 är första gången vi fick tacka nej till utställare för att mässan blev fullbokad! Vi har valt att lägga antalet utställare på 50 för att skapa en luftig och trevlig atmosfär så att både besökare och utställare blir nöjda.

Vilka är för- och nackdelarna med att arrangera en mässa i en ”mindre” stad?

– Några fördelar är att i princip alla från orten och även grannkommuner som har någon form av intresse kommer. Detta gör det även lätt att få tag på volontärer för mässan. Nackdelar kan vara att man måste marknadsföra hårdare. Just i Halland är det många evenemang på sommaren, så det är konkurrens om besökarna.

Jag läste att ni har blivit ombedda att expandera till andra platser. Hur fungerar det?

­- Vi ska köra lite mindre mässor med fokus på Craft Beer i Oskarshamn, Eksjö och Ängelholm. Det blir ca 10-15 utställare på varje mässa. (Dessa mässor är numera igång och kommer även utökas till Ullared 2018)

Något som inte finns på öl- & whiskymässan i Falkenberg och brukar inte gå att hitta på några andra mässor heller för den delen är Isle of Lime. Det lågmälda destilleriet på Gotland som startade 2012. Isle of Lime Roma är tredje utgåvan som kommer från destilleriet, dessförinnan har *Shareholders Edition* samt *Svaide* släpps. Whiskyn från Gotlands Destilleri är gjord på ekologiska råvaror med bl a lokalt odlat korn från Gotland.

Whiskyn är 3 år gammal där äldsta fatet är 4,5 år och yngst fatet är 3,1 år. Man har använt olika typer av bourbon barrels, medium och heavy toast men även bourbonfat som tidigare använts av Laphroaig,  samt Oloroso Sherryfat. Faten fylldes under 2012-2014. Whiskyn är sedan buteljerad på 11500 st 50cl flaskor med en alkoholhalt på 50,1 %. 

Doft: Granskott och maltsötma blandas med ny ek och lätta röktoner. Det dyker upp marsipangrisar, inlagda päron och tydliga toner av träkåda och går över i lite kryddigare toner så som, rosépeppar, vitpeppar och timjan. I bakgrunden ligger det toner av granbarr, maltsötma och vaniljsås.  

Smak: Rökig vaniljsås blandas med rostad ek och aprikoser. Lätta svartpeppartoner dyker upp tillsammans med timjan och muskot men går över i grankåda och honung. Det finns toner av tobak, torkat läder och lakritsrot. I bakgrunden ligger den rökta vaniljsåsen tillsammans med granskott och maltsötma hela tiden. 

Finish: Det dyker upp toner av knäck och vanilj som går över i lätt rostad ek, mandel, timjan och vitpeppar. 

Sammanfattning: Det finns fortfarande en framtidspotential i whiskyn från Gotlands Destilleri, dock har de inte ännu hunnit fram dit. Det är en trevlig whisky men inte färdig på långa vägar. Det finns bättre balans och harmonin i Roma än tidigare utgåvor, tycker jag, men det behövs lite mer mognad. Några år till på fat så kan det hända grejer. Hade gärna hoppat fram några år i utvecklingen för att testa redan nu men jag får snällt vänta. 

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram