Att få privilegiet att få prova något helt nytt från ett destilleri som har hållit sig väldigt lågmälda känns som en riktigt ära. Isle of Lime kommer från Gotland Whisky som har producerat sprit sedan 7 maj 2012 och har sedan dess gjort en del emissioner för aktier men i övrigt har destilleriet legat ganska lågt. Det är först nu som deras första whisky släppts men inte till allmänheten utan bara till aktieägarna. Jag vill avsluta året med något jag aldrig tidigare testat, något ovanligt och obskyrt. Många tar fram sina gamla dammiga skotska flaskor men jag tänkte att eftersom jag började året med en *59 år gammal Glenfarclas* så blir det en 3 år gammal svensk whisky som får avsluta.

 Isle of Lime Shareholders Edition 2016 är helt ekologiskt producerad och gjord på lokalt korn som även är lokalt mältat. Vattnet kommer från en lokal källa och faten lagras på plats. Det har använts 18 fat i storlekarna 96–200 liter där samtliga är fyllda under 2013. 7 st är bourbon barrels, 9 st av 96-litersfaten är kolade på insidan och av ny amerikansk ek, 2 st av 96-litersfaten är hårt rostade och av ny amerikansk ek. Det yngsta fatet fylldes under vecka 39 2013. De äldsta faten fylldes i vecka 11 2013. Detta innebär alltså att whiskyn är 3 år gammal och inte alls så mycket mer än så. Whiskyn är varken färgad eller kylfiltrerad och det buteljerades ca 5000 flaskor med en alkoholhalt på 47 %. 

Doft: En maltig doft tonar upp ur glaset tillsammans med en ton av rök. Det är den typen av rök man får när man eldar gran. Jag känner en fruktighet i form av päron, aprikos och lime men det dyker även upp hintar grankåda och marsánkräm tillsammans vitpeppar, rosépeppar och kardemumma. 

Smak: Honungslik inledningsvis med stor svartpepprighet. Det dyker upp toner av kolad ek och uppeldat granris tillsammans med vaniljtoner och kardemumma. Här finns även toner av brända mandlar,  gröna vindruvor och björnbär. Tobakstoner och anistoner finns hela tiden i bakgrunden. 

Finish: Här kommer det fram en ton av bränd kola, vanilj och en hint av lakritsrot. Det går över rostad ek och kardemumma som ligger kvar länge i munnen.  

Sammanfattning: Jag upplever detta som en ganska ofärdig whisky som har riktigt bra potential att bli suverän. Det jag gillar är ju, inte helt oväntat, eken som sticker ut i kombination med brända och rostade toner och skogsrök. Whiskyn känns inte alls så spretig som jag förväntade mig och även om den inte riktigt hittat balansen helt så överraskar den i mitt tycke. En bra komplex botten som kan utvecklas otroligt mycket. Denna utgåvan kändes på något sätt kanske naken, exponerad och blottande. Gotland Whisky visar med stolthet upp sitt destillat i sin sanna form, vilket jag tycker är helt fantastiskt. Ska sannerligen bli intressant att få följa utvecklingen av whiskyn och får du chansen att testa så missa den inte!

Gott Nytt År och Trevlig Helg! 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram