När Willie Cochrane 1977 anlände på Isle of Jura gjorde han det i avsikt att sälja en bil. Istället erbjöds Willie ett jobb på destilleriet på samma ön. Då hade han väldigt lite kunskap om hantverket whisky och anade inte vad som skulle hända.

Willie började som Mashman och arbetade sig uppåt i företaget, blev Stillman och till sist Distillery Manager. Han har varit involverade i mycket kring destilleriet under sina år som anställd och även i andra sammanhang och destillerier. Hans expertkunskaper har varit en stor tillgång i hela branschen. I september 2016 bestämde Willie sig för att gå i pension men han ville inte lämna destilleriet utan att lämna ett riktigt fint avtryck.

One for the Road är en hyllningsutgåva tillverkad till minne av Willie Cochrane efter 39 års trogen tjänst. Utgåvan är lagrad på ex-Bourbonfat där spriten fått en finish på ex-Pinot Noir fat. Whiskyn är 22 år gammal och buteljerad med alkoholhalt på 47 %, utan färgämnen eller kylfiltrering. 

Doft: Söta vaniljtoner blandas med plommon, russin och kardemumma. Det dyker upp toner av halm, kola fudge och hallonsorbet tillsammans med en ton av hallongrädde. Jag känner en mörkare bärighet i form av björnbär, blåbär och tranbär. I bakgrunden ligger en del hintar av ljust läder, tobak och en tydlig vinindränkt maltsötma.  

Smak: Mjuk, gräddig känsla går över i en våg av kryddor. Nejlika, svartpeppar, rosépeppar och muskot blandas med rostade nötter och kaffe. Det finns tydliga drag av malt- och vinsötma som blandas med kolad ek, vaniljstång, hallonsockervadd och blåbärmousse.    

Finish: En honunglik känsla av krossade blåbär i vaniljkräm, vinsötma och rostade nötter och går över i maltsötma, nejlika och kolad ek. 

Sammanfattning: Harmonin i doft- och smakpaletten är helt underbar. Jag tycker att spelet mellan den otroliga sötman, kryddorna och Juras egna destillerikaraktär är fantastisk. Whiskyn visar upp ett riktigt bra djup och känslan man får är verkligen en upplevelse. Jag gillar den här utgåvan riktigt mycket, den passar mig. Det finns mycket ek, bra balans och framförallt är Juras destillerikaraktär fullt synlig. Det är många som inte alls tycker om den whiskyn som kommer från Jura, vilket jag aldrig riktigt har förstått då jag älskar den, är du inte en av dem så måste du försöka få tag i ett exemplar. Även om det bara må vara några droppar att smaka, det kommer vara värt det!

Trevlig Helg! 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram