Imorgon fyller jag 30 år! Det kommer jag fira med en härlig whiskyprovning med whisky från mitt födelseår, 1983. Jag kommer bland annat att ha med whiskyn jag testar ikväll, ja jag tjuvstartar men jag kunde ju inte hålla mig. Här kommer lite kort historia om destilleriet bakom dropparna i glaset.

På en något osäker plats på de södra sluttningarna av Mount Asama, ön Honshus mest aktiva vulkan, låg en vingård vid namn Karuizawa. Vulkanen har fått utbrott över 150 gånger och Karuizawa-malten har ett rykte om sig att vara lika aggressiv som vulkanen.

Vingården Karuizawa, som ägdes av vinföretaget Mercian Wine Company, konverterades till ett destilleri i mitten av 1950-talet. Runt 1956 kom den första spriten ur pannorna och Karuizawa, som var det minsta destilleriet i Japan, var ett av tre destillerier i Mercians ägo. Destilleriet blev 1959 först med att exportera whisky utomlands. Whiskyn användes nästan uteslutande till företagets egna blends men 1976 släpptes deras första single malt-utgåva. De skapade sig då ett rykte om deras fina kvalitet.

Destilleriet hade fyra pannor och tog sitt vatten från källorna på det vulkaniska berget. Vattnet hade runnit genom vulkanisk lavasten och jord runt om destilleriet vilket har bidragit till dess unika karaktär. De flesta destillerierna i Japan producerar många olika whiskykaraktärer men Karuizawa koncentrerade sig på en stil. Det var en robust, rik och rökig stil. De importerade sin malt från England, man använde sig av maltsorten Golden Promise, och stor del av whiskyn lagrades i spanska sherryfat.

Det fanns från 1995 också ett stort museum vid destilleriet, Mercian Karuizawa Art Museum. Modern och samtida konst visades på museet och det fanns även en restaurang och ett besökscentra.     
Destilleriet upphörde att producera whisky 2001 och sex år senare köptes Mercian upp av den stora spritjätten Kirin. Efter många år av osäkerhet blev Karuizawas framtid till slut bestämd, destilleriet plockades ner och isär. Museet stängde den 6 november 2011 och tyvärr går det inte längre att gå rundturer på det nedlagda destilleriet.
Som tur är så köpte Number One Drinks Company upp lagret av Karuizawa-fat som fanns kvar och har sedan dess släppt dessa som både single cask-utgåvor och blends.

Whiskyn jag har i glaset ikväll är destillerad på Karuizawa Distillery år 1983. Den är lagrad 28 år på sherryfat #7576 och buteljerades 2012 på 571 flaskor med en alkoholhalt på 57,2 %.

Doft:
Det första som poppar upp i huvudet när jag doftar är rökta blåbär som följs av körsbär, russin och mörk mintchoklad. Det finns en härligt kryddig träsötma tillsammans med smörkola, vanilj och fläder. I bakgrunden finns hela tiden en förnimmelse av malt.


Smak:
Här har vi en pepprig honungssherry med tydliga russintoner och kolbränt trä. En sockersötma ligger som en slöja över hela smaken. Senare kommer vaniljpäron, apelsinchoklad och jordig torv.


Finish:
En mycket nötig eftersmak med lite peppar och mycket tydlig ton av russinpuré med aska och mint.


Sammanfattning:
Fantastisk whisky måste jag säga! Den är otroligt djup och komplex. Alla dofter och smaker känns välbalanserat integrerade, som en härlig symbios. Jag skulle kunna sitta en hel kväll och bara dofta. Den utvecklas i glaset hela tiden och man hittar nya saker allt eftersom tiden går. Ännu en gång har japanaren imponerat brallorna av mig. Det ska bli otroligt intressant att se hur den står sig mot tre skottar imorgon på provning! Rapport om det kommer under morgondagen!

Håll till godo och ha en trevlig helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram