World Whisky Tour 2012 avnjöts förra helgen och det var en helt fantastisk tillställning. Det har blivit en tradition som jag, min syster och min far startade 2008. Vill du läsa mer kan du kolla in förra årets inlägg om *WWT-11*.
I år var det ett fullspäckat schema som skulle gås igenom. Inledningsvis avnjöts en majestätisk välkomstwhisky, Port Ellen 31y, som var en enastående pjäs. Den står verkligen i en klass för sig.

Efter detta var det dags för självaste provningen som vi valt att dela upp i två stycken flighter. Det var 10 olika länder representerade och de fem sista som provades var sherrylagrade. Båda flighterna var mycket intressanta och bjöd på både ris och ros. Dock tyckte samtliga deltagare, inte helt oväntat, att den sista lite tyngre och mörkare flighten var aningen bättre än den första.  

Här ser du slutresultatet där nummer 1 är den bästa whiskyn och följaktligen nummer 10 var minst bra.

1. Kornog T.A- Private SauternesCask Edition, Frankrike
2. Hanyu 19y Cask #9305, Japan
3. Millstone 12y Sherry Oak, Holland
4. Kavalan Solist Sherry, Taiwan
5. Braunstein 10.3, Danmark
6. Mackmyra Special 04, Sverige
7. Rebel Yell, USA
8. Tyrconnell 10y Port Cask, Irland  
9. Lark Cask Strength, Australien
10. Three Ships 10y, Sydafrika

Det var väldigt jämt om de två första placeringarna men fransmannen fick snäppet bättre betyg. Den kommer jag fördjupa mig i en annan dag. Whiskyn jag kommer gå närmare in på idag kom på fjärde plats och heter Kavalan.

Kavalan Distillery ligger i staden Yuanshan och är det första destilleriet i Taiwan. Det ligger på norra delen av ön och byggdes på åtta månader mellan 2005 och 2006. King Car Group som äger och driver destilleriet är ett väl etablerat företag och är verksamma inom flera områden, t.ex. mat, dryck, bioteknik och mycket annat. Kanske mest känt för sitt RTD coffe (Ready-to-Drink), Mr Brown.     

Den första utgåvan från destilleriet släpptes redan i december 2008. Kavalan finns inte att köpa här i Europa än men det sägs att den är på väg, och då även till Sverige.   

Whiskyn jag har i glaset nu är lagrad på oloroso sherryfat och är en single cask utgåva, flaska nummer 535 av 569 st. Den har buteljerats förhand utan sockerkulör eller kylfiltrering. Alkoholhalten ligger på 58,2 % och whiskyn har en otroligt mörkt brunröd färg.

Doft:
Inledande känner jag söta sherrymarinerade dadlar med körsbärschokladöverdrag. Vidare in kommer torkade frukter som fikon samt aprikoser och plommon. Ljusa fläderblommor och honung tränger igenom mot slutet tillsammans med ett lätt alkoholstickande.


Smak:
Alkoholhalten gör sig påmind direkt med en eldig smak av kanderade nötter. Därefter sticker träflisor med nagellacksstänk mot tungan och planar ut i en underbar tung sherrysötma med mycket russin, dadlar, marsipan och en förnimmelse av apelsinnougat och körsbär.  


Finish:
Frisk mentolaska med sherryträ och toner av sockrad mandel och mörk choklad.


Sammanfattning:
När man sitter såhär på tu man hand med whiskyn så är den helt fantastisk. Kände att den inte riktigt fick ett rättvist omdöme förra helgen. Nu står det ingen ålder på flaskan men jag utgår från att whiskyn är väldigt ung fast det inte riktigt känns som det. Den är otroligt smakrik och komplex. Man kan droppa i många droppar vatten för att få ut åtskilliga lager och man känner att whiskyn blommar ut ännu mer. Tycker definitivt att denna pjäs är värd ett köp för whisky från Taiwan är inte varje dag man dricker.

Vill passa på att tacka Tomas och framförallt Louis som fixade denna flaska åt mig. Stort Tack!

Trevlig Helg!  

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram