Kilchoman 100 % Islay 3rd Edition
Kilchoman Sherry Cask Release
Kilchoman Loch GormNu var det återigen väldigt länge sedan jag provade något från Kilchoman här på bloggen. Eftersom jag ännu inte hunnit prova min Loch Gorm slår jag idag på stort och kör en sherryduell. I början av veckan släpptes även den tredje utgåvan i serien 100 % Islay. Den har jag fått ett smakprov på, från importören Clydesdale, så den får också vara med på ett hörn idag. Du kan läsa om själva destilleriet och diverse historier om andra utgåvor och anekdoter på länkarna nedan:

Kilchoman Winter Edition

Kilchoman Spring 2011 Release vs 100 % Islay

Kilchoman Vintage 2006

Kilchoman Machir Bay vs Kilchoman Sherry Cask Release

Kilchoman 100 % Islay: Inagural Release vs 2nd Edition

Kilchomanprovningen

Kilchoman Germany vs Viking Line

Den första whiskyn blir tredje utgåvan i serien 100 % Islay. Den är som bekant gjord på råvaror som kommer från eller omkring destilleriet. Den är gjord på malt med ”bara” 20ppm i fenolhalt i jämförelse med övriga Kilchoman-utgåvor som har 50ppm bakom sig. Whiskyn är en blandning av fyra och fem år gammal whisky lagrad på bourbonfat och är alltså en aning äldre än den föregående utgåvan i serien. Den är en begränsad utgåva på 10000 flaskor som har en alkoholhalt på 50 %.

kilchoman 100 3Doft:
Frisk apelsincitruston med lätt mentol och mycket malt inleder starkt. Lätta rökpuffar, torvig varmrökt lax och äpple med vaniljsås följs av chokladkola, grova torra tampar och havssaltsskum.

Smak:
Maltig torv med smörkola och banan. Citusrök blandas med lavendelträ och senare chokladbollar med kokos.

Finish:
Pepprig med lätt träbeska, maltsötma, apelsincitrustoner och vaniljblommor.

Den andra whiskyn jag provar idag är Kilchoman Sherry Cask Release. Detta är den första ”officiella” utgåvan som bara är lagrad på sherryfat. Det är en begränsad utgåva med femårig whisky som lagrats på oloroso-sherryfat och den har en alkoholhalt på 46 %.

Doft: En maltig sherrysötma med citrus och mörk choklad inleder. Det finns tydliga toner av rökt lax, havssalt, lägereldsrök och en skön torvighet. Mörka torkade frukter som russin och dadlar finns här också. Vanilj, lakritsrot, persilja och honung ligger lite mer i bakgrunden.

Smak:
Lakritstorv med en sockrig rökighet som blandas upp med dadlar, plommon, varmrökt lax och mörkt trä. Sherrysötman tränger in i munnen och sprider en skön sötma tillsammans med saltlakrits, citrus och körsbär.

Finish: Varm, intensiv torvighet med lätta toner av aska, lakrits och sherrysötma.

Kilchoman Loch Gorm är en serie whisky som är lagrad uteslutande på sherryfat. Det kommer vara en återkommande utgåva som släpps i äldre och äldre uttryck allteftersom destilleriet får äldre sprit. Detta är den första utgåvan i serien och den har lagrats i Oloroso Sherryfat i fem år och sedan finishlagrats i Oloroso Sherry Hogsheads i sex veckor. Det är en limiterad utgåva på 10000 flaskor med en alkoholhalt på 46 %.

Doft:
En mintig apelsinmaltig torvrökskänsla inleder och följs av en mycket ljus rökighet med mera sötsyrliga citrustoner. Här finns mycket frukter som annans, dadlar, russin, aprikos men också en del kryddor. Jag kan känna kanel, nejlika och citronmeliss. I bakgrunden finns hela tiden en havssälta tillsammans med lägereldsröken.


Smak:
Sherrytorv med toner av saltlakrits och maltsötma. Söta men sträva trätoner, kanel-och vaniljstång och en syrlig honungsapelsinkaramell. En rökig tigerkaka finns i bakgrunden.


Finish:
Rund och kryddig med kanelträ, sherrytorvssötma och en lätt ton av aska och kol.

Sammanfattning: Det var som sagt länge sedan jag drack Kilchoman och de slutar aldrig att imponera på mig. Jag tycker att Loch Gorm är riktigt bra! Den har ett balanserat uttryck och ger ifrån sig otroligt mycket i både doft och smak. Komplexiteten jobbar helt fantastisk i att integrera allt i en djup, balanserad och härlig palett. Sherry Cask Release är också en bra whisky men i denna kamp så förlorar den på att den inte är riktigt i balans med sig själv. 100 % Islay 3rd Edition är i en klass för sig skulle man kunna säga, lättare rökt och lagrad på boubonfat. Den är fortfarande riktigt bra men håller inte mot Loch Gorm, inte helt oväntat. Jag skulle definitivt säga att denna utgåva av 100 % Islay är den bästa av de tre i serien. Med en större och djupare komplexitet och en tydligare balans så visar den prov på vad som kommer i framtiden. Whisky är på väg åt rätt håll och det kommer bli riktigt j***a grymt om ett par år!

Trevlig Helg!    

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram